loader image

Az utolsó vacsora, avagy az állásinterjú előtti este

Borzalmas tud lenni, amikor az állásinterjút megelőző éjszaka csak forgolódunk az ágyban, és nem jön álom a szemünkre. Ezt az idegesség okozza, ami kicsit sem segít abban, hogy a legjobb formánkat hozzuk másnap. Tippeket adunk, hogy mit érdemes megtenni az állásinterjút megelőző estén a legnagyobb nyugalom érdekében.

1. Válasszuk ki, hogy mit veszünk fel

Biztos sokan emlékeznek még arra, amikor kiskorukban az édesanyjuk kikészítette az ágyra a ruhákat, amiket aznap fel kellett venni. Milyen gondtalan idők voltak, még ezen sem kellett gondolkodni! A legtöbben felnőttként ilyet már nem csinálnak, és a reggeli kapkodásban döntik el, hogy mit vesznek fel aznap. Az állásinterjú előtti este azonban jobban tesszük, ha előre kiválogatjuk a másnapi ruhánkat. Ez a rituálé része, aminek köszönhetően felkészültnek érezzük majd magunkat, így nyugodtabban térhetünk nyugovóra, hogy kialudjuk magunkat.

2. Szedjük össze, mire lehet szükségünk

Hasonlóan a megfelelő ruha kiválasztásához, azt is érdemes összepakolni előző este, amit magunkkal kell vinnünk az állásinterjúra, hiszen olyankor még hideg fejjel át tudjuk gondolni, mire lehet szükségünk. Legyen nálunk kinyomtatva önéletrajz, esetleg portfólió, amit be kell mutatnunk. Nem árt ha teszünk el papírzsebkendőt, jegyzetfüzetet, tollat, vizet és dezodort. Utóbbi kettő különösen fontos lehet, hiszen az izgalom hatására kiszáradhat a torkunk, illetve megizzadhatunk.

3. Tervezzük meg a pontos útvonalat

Akár autóval, akár tömegközlekedéssel megyünk az állásinterjúra, előző este fontos, hogy megtervezzük az utunkat. Ebből fogjuk látni, hogy körülbelül mennyi időre van szükségünk a célba éréshez, mikor kell legkésőbb elindulnunk, hogy biztosan ne késsünk el. Célszerű több idővel számolni, mert bármi közbe jöhet. Inkább előbb érjünk oda, mint késsünk el!

4. Gondoskodjunk arról, hogy mit eszünk majd

Üzemanyag nélkül az autó sem indul be, és ez ugyanígy van az emberi szervezettel is. Akármilyen idegesek is vagyunk, a reggelit vagy az ebédet semmiképpen se hagyjuk ki az állásinterjú előtt, mert alacsony vércukorszint mellett és korgó gyomorral mindent lehet, csak koncentráltan teljesíteni nem. Már előző este tervezzük meg, hogy mikor, hol és mit fogunk enni az állásinterjú előtt.

5. Még egyszer nézzük át a fontos dolgokat

Lefekvés előtt egyszer még utoljára fussuk át az önéletrajzunkat, nézzük meg a cég honlapját és közösségi médiás felületeit, és szedjük össze a legfontosabb gondolatainkat a másnapi állásinterjúra. Alvás közben ezek az információk még inkább rögzülni fognak az agyunkban, így másnap biztosan eszünkbe jut majd minden.

6. Készítsünk jegyzeteket magunknak

Címszavakban érdemes felírni egy papírra a legfontosabb adatokat és információkat a cégről és saját magunkról, illetve a szakmai pályafutásunkról. Útközben vagy az állásinterjúra várakozva néha ránézhetünk a jegyzetünkre, és olyan megnyugvással tölt el majd minket, mint egy diákot a gondosan elkészített puskája a dolgozat előtt.