loader image

5 dolog, amit munkavállalóként tanulhatunk Gerától!

Már nincs ott a pályán az elmúlt húsz év legjobb, európai kupadöntőn is játszó, Angliában is sztárként kezelt magyar labdarúgója, Gera Zoltán, aki 39 évesen visszavonult a nyáron. Az élettörténete számos tanulságot rejt, ezért bemutatunk 5 dolgot, amit minden munkavállaló eltanulhatna tőle!

1. A lehetetlen nem létezik

Ifjúságát az ivásra és a kábítószerekre pazarolta a pécsi bandakorszakában, ami nem múlt el következmények nélkül: elveszítette tüdőkapacitása egy részét. Egy orvos közölte is vele, hogy ezzel a szervezettel már nem lehet belőle profi futballista. Muhammad Ali híres mondása volt, hogy a lehetetlen nem létezik, de Gera Zoltán is alátámasztotta ezt: 97 válogatott és 172 Premier League-meccsel a lábaiban mégiscsak profi labdarúgó lett. Nem is akármilyen!

2. A múlton nincs mit szégyellni

Többször is nyíltan beszélt a fiatalkori kisiklásairól, nem szégyenkezik a múltja miatt, inkább büszke arra, hogy maga mögött tudta hagyni. „Nem volt egyszerű gyerekkorom, és nem örülök neki, hogy mindazt a rosszat meg kellett tapasztalnom, de talán ha ez nem így történik, akkor ma teljesen más lenne az életem. Ha ezeken a dolgokon nem megyek keresztül, akkor a futballban sem jutottam volna messzire” – jelentette ki. Igaza van: a múltunk is az életünk része, az is kellett ahhoz, ahol most tartunk.

3. A lehetőséggel élni kell

Két nagy ugrás volt Gera Zoltán pályafutásában, amiről sokan azt hitték, hogy leveri a lécet. Az első 2000 nyarán, amikor a Ferencváros úgy szerződtette, hogy mindössze 15 NB I-es mérkőzésen lépett pályára a Pécsben. Gera már az első meccsén jelezte a Fradiban, hogy megüti a szintet: góllal debütált zöld-fehérben, és tevékeny részese volt a klub bajnoki címének. A második szintugrás 2004 nyarán volt, amikor a West Bromwich Albionba igazolt. Újoncként Gerát beválasztották a Premier Legaue szezon végi álomcsapatába. Nem ijedt meg a nagy lehetőségektől, hanem élt velük.

4. Kell egy értékrend

Köztudott, hogy a labdarúgók jól keresnek, pláne azon a szinten, amin Gera Zoltán is játszott. 2010-ben főszereplője volt az Európa-liga-döntőt játszó Fulhamnek, és az ESPN szerint abban az évben 540 millió forintot keresett a londoni klubnál. Mégsem láttunk tőle soha kérkedést a vagyonával. Nem járt luxusautókkal, kifejezetten szerény, visszafogott életet él feleségével, akitől egy kislánya és kisfia született. Tímeát egy gyülekezetben ismerte meg, és 2004-ben vette feleségül. Nem a pénz és a csillogás alakította az értékrendjét.

5. Tanulni sosem késő

Mivel kimaradt az iskolából, le sem érettségizett Gera Zoltán. Egészen mostanáig, ugyanis idén tavasszal, a negyvenhez közeledve sikeres érettségi vizsgát tett, méghozzá négyes átlaggal. „Sokan mondják, hogy tiszteletre méltó ennyi idősen újra iskolapadba ülni és leérettségizni. Szerintem jobb lett volna, ha annak idején teszem meg, amikor kellett volna, amikor általában érettségiznek az emberek” – fűzte hozzá szerényen a teljesítményéhez. Szerintünk viszont nagy szó, ha valaki ennyi idő elteltével is képes elővenni a könyveket, hogy bepótolja a hiányosságát. Tanulni sosem késő!