loader image

Amikor vissza kell térni a munkába a nyaralás után

Lassan véget ér a nyár, és a legtöbben visszatérnek a hétköznapok mókuskerekébe, miután egy-két hét erejéig feltöltődtek. Hiába pihenjük ki magunkat, a jóleső leeresztés után irtó nehéz egyik pillanatról a másikra újra felvenni a munkatempó fonalát. A következő tippek megfogadásával legalább könnyebbé lehet tenni ezt az időszakot!

1. Hagyjunk egy nap átmenetet

Amikor az ember megtervezi a nyaralását, azt érdemes úgy csinálni, hogy legyen egy nap átmenet a szabadság és az újbóli munkába állás között. Ha vasárnap este érünk haza a nyaralásból, és hétfőn reggel már jelenésünk van a munkahelyen, azt nagyon nehéz megélni. Ezzel szemben ha már szombaton visszatérünk, vagy a hétfőt kivesszük még szabadnapként, akkor van egy napunk, amikor már nem nyaralunk, de még nem is dolgozunk. Ez hasznos, mert el lehet intézni néhány dolgot a lakás körül, és lélektanilag rá tudunk hangolódni a munkára.

2. Készítsünk tervet az első munkanapról

A legnagyobb veszélye a szabadság utáni első munkanapoknak, hogy testben ugyan a munkahelyünkön vagyunk, de a gondolataink még a strandon töltött idő körül forognak. Hogy megelőzzük a gyakori elkalandozásainkat, írhatunk az első munkanap reggelén egy teendőlistát, hogy mit kell aznap végrehajtanunk. Még ha máskor nincs is szükségünk erre, ez a trükk sokat segíthet abban, hogy újra fel tudjuk venni a munkatempót, hiszen leírva látjuk magunk előtt a tervet, ami kizárja, hogy elkalandozzunk.

3. Vigyünk be valami vásárfiát

Nyaralás alatt érdemes gondolni a munkatársakra is, és valami nassolni valóval kedveskedni a csapatnak, amikor visszatérünk dolgozni. Ennek egyrészt gesztusértéke van, amit a munkatársaink értékelni fognak, másrészt egyfajta zárószertartása is lehet a nyaralásunknak. Közösen még elbeszélgetünk kicsit a nyárról a kollégákkal, amíg elfogy a bevitt édesség, aztán mindenki ráfordulhat a dolgára anélkül, hogy munka közben egymást zavarva jönnének elő a nyári élmények.

4. Használjuk ki az ebédszünetet

Sokszor előfordul, hogy az ebédszünetet csak egy gyors „tankolásként” éli meg az ember a munkahelyén, amivel pusztán energiához juttatja a szervezetét, hogy minél hamarabb visszatérjen a teendők sűrűjébe. A nyaralás utáni első munkanapon ezt felejtsük el, és tartsunk nyugodt ebédszünetet. Hívjuk el egy kollégánkat, akivel jóban vagyunk, és kérdezzük meg tőle, hogy történt-e valami érdekes, amíg távol voltunk, hogy jobban képbe kerüljünk az aktualitásokkal kapcsolatban.

5. Legyen programunk munka utánra

Motivációs szempontból azért a legrosszabb időpont a nyaralásból való visszatérés, mert ilyenkor úgy érezzük, hogy a jó dolgok éppen mögöttünk vannak, és még rengeteget kell dolgozni, mire eljön a hasonló élmények ideje. Ezt azzal enyhíthetjük, hogy az első munkanapok utáni szabadidőnkre „mini nyaralásokat” szervezünk. Ne engedjük még teljesen át magunkat a hétköznapi problémáknak, inkább szervezzünk baráti találkozókat, csináljunk programokat, amikkel lazíthatunk a hétköznapokban is. Így könnyebben átvészeljük a munkába való visszaállás napjait.