loader image

Amikor az álláshirdetés könnyen átverés lehet

Sajnos nem ritka, hogy illegálisan működő szervezetek az interneten olyan gyanús álláshirdetéseket tesznek közzé, amelyekkel jobb vigyázni. Mutatjuk a tipikus jellemzőket, amelyek felismerésével elkerülhetjük az átverést!

Az internetre ma már bárki feltölthet szinte bármit, hiszen akkora mennyiségű az adatforgalom rajta, hogy lehetetlenség mindent ellenőrizni. Ezért érdemes fokozottan óvatosnak lenni az álláshirdetésekkel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a csalók a munka után nem fizetnek, vagy értékes adatainkat, extrém esetben akár a pénzünket is megpróbálhatják kicsalni.

Jobban tesszük, ha kizárólag ellenőrzött oldalakról válogatunk, amelyeken korrekt álláshoz juthatunk. Honnan tudjuk, hogy tisztességes helyen járunk? Ha a következő 4 gyanús jel valamelyikét tapasztaljuk, nem biztos, hogy megbízható címre készülünk beküldeni az önéletrajzunkat.

1. Ha túl szép, hogy igaz legyen

Az első és legfontosabb alapszabály, amikor állást keresünk, hogy ne legyünk naivak. Legyen szó bármilyen munkáról, valós teljesítmény nélkül sosincs siker. Ha valaki az „álmaink állását” kínálja, amellyel állítása szerint pofonegyszerűen, időtakarékosan, kényelmesen és bárminemű szakképzettség nélkül kereshetünk nagyságrendekkel többet, mint a korábbi munkahelyeinken, akkor nyugodtan gyanakodhatunk.

A jól fizető állások általában nagy felelősséggel és komoly elvárásokkal párosulnak. Ne dőljünk be annak, ha valaki a könnyű munka, nagy pénz kombinációval akar meggyőzni bennünket. Főleg, ha ehhez regisztrációs díj, vagy bármilyen más néven pénzt is kér tőlünk! A hiteles cégek sosem kérnek pénzt a megpályázható álláslehetőségekért cserébe, itt a HSA oldalán is ingyen válogathatunk a hirdetések között.

2. Ha nincsenek ellenőrizhető adatok a hirdetőről

árulkodó jel lehet, ha semmilyen formában nem beazonosítható az állás hirdetője. Tipikus eset ilyenkor, hogy a kapcsolatfelvételre megadott e-mail címet valamelyik ingyenes szolgáltatónál (gmail, freemail, yahoo stb.) regisztrálták. Jó jel ugyanakkor, ha céges e-mail cím van megadva a jelentkezéshez, és ha honlapot is találunk hozzá. Jobban megbízhatunk azokban a cégekben, amelyeknek a honlapján szerepelnek az alapvető adatok, úgymint cím, telefonszám, adószám, cégjegyzékszám – ezek a HSA-honlapon a Kapcsolat menüpontnál olvashatóak.

3. Ha a hirdetés szövegezése csupa ígéret

Egy álláshirdetés főbb elemei a feladatkör ismertetése, az elvárások és a munkavégzés helyével, körülményeivel kapcsolatos adatok. Ha viszont úgy érezzük magunkat az álláshirdetés olvasása közben, mintha a piacon akarnának ránk tukmálni valami olcsó árut, akkor legyünk résen! A csupa ígérettel, hangzatos megfogalmazásokkal, esetenként feltűnő helyesírási hibákkal teletűzdelt álláshirdetésektől óvakodjunk.

4. Ha sürgetnek minket

A csaló cégek általában mielőbbi jelentkezésre biztatnak, azonnali cselekvésre sürgetnek. Nem véletlenül teszik, a céljuk, hogy ne gondolkodjunk el, ne beszéljük át mással a dolgot. Ne dőljünk be ennek az olcsó trükknek, mindig kérjünk legalább egy nap gondolkodási időt, és kérjük ki olyan ember véleményét, akiben megbízunk!