loader image

Így veszítik el a cégek a legjobb álláskeresőket

A munkaerőhiány bizonyos szakterületeken megváltoztatta az állásinterjúk lefolyását. Sokszor már nem is a jelölt, hanem a cég vizsgázik. Milyen negatív élmények érik leggyakrabban az álláskeresőket az interjún?

Hajlamosak vagyunk az állásinterjúra úgy tekinteni, hogy azon egyértelműen a cég van nyerő helyzetben. Meghallgat x számú jelentkezőt, és kiválasztja az ár-érték arányban a neki legmegfelelőbb jelöltet a munkára. Csakhogy a hosszú ideje fennálló munkaerőhiány megváltoztatta ezt a szereposztást bizonyos szakterületeken. Van, amiben már olyan kevés az elérhető számú szakember, hogy az állásinterjún a cég is vizsgázik.

Természetesen nem is kell feltétlenül csak a hiányszakmákról beszélni, hiszen egy kiválasztási folyamatban a döntés mindig kettőn áll. Nemcsak az számít, hogy az adott cég akarja-e alkalmazni a jelöltet, hanem az ugyanilyen fontos, hogy az illető szeretne-e ott dolgozni. Az állásinterjún több rossz tapasztalat is elrettentheti a munkára alkalmas álláskeresőt, és így a cég potenciálisan értékes munkaerőt veszíthet el. íme a 4 leggyakoribb állásinterjús negatív élmény a jelölt szemszögéből!

1. Vájkálás a magánéletben

Egy állásinterjúnak része, hogy a cég megpróbálja megismerni a jelölt személyiségét is a szakmai oldala mellett, de van ebben egy határ. Nőknél tipikusan ilyen téma a párkapcsolat komolysága, a gyermektervezés kérdése. Amellett, hogy a diszkriminatív jellege miatt ezt eleve nincsen joga firtatni az interjúztatónak, nyilvánvalóan rossz érzést is kelt a jelöltben, hiszen ennek semmi köze a munkára való alkalmassághoz. Ugyanígy nem tartoznak senkire a politikai vagy vallási nézeteink – ez mind magánügy.

2. Bérrel kapcsolatos kérdőjelek

A szakmai szempontok mellett a fizetés mértéke a legfontosabb egy álláskeresőnek, így ebben a témában célszerű az egyenes beszéd. Nem szabad túl sokáig kerülni a kérdést, pláne nem ajánlott kellemetlen megjegyzéseket tenni a jelölt által megadott bérigényre. Ezzel kapcsolatban alapos tájékoztatást várnak el az álláskeresők: munkaviszony tisztázása, nettó, bruttó bér, cafeteria, egyéb juttatások, jutalmak. Ha nem egyértelműek a fizetés kérdései, az garantáltan bizalmatlanságot szül a pályázóban.

3. Más pozícióra szólt az álláshirdetés

Sajnos előfordul, hogy valaki jelentkezik egy álláshirdetésre, behívják személyes interjúra, de csak ott közlik vele, hogy egy másik pozícióban számolnának vele, merthogy az önéletrajza alapján arra is megfelel. Ez kb. olyan, mintha rántott gombát rendelünk egy étteremben, de a pincér rántott karfiolt tesz az asztalunkra, hiszen azzal is jól lakhatunk. Persze, csakhogy mi nem azt kértünk… Nem korrekt dolog így megvezetni valakit, aki feltehetően felkészült az interjúra az álláshirdetésben megfogalmazott feladatleírás alapján.

4. Antipatikus interjúztató

Egy állásinterjún az interjúztató a cég arca, róla szerezzük az első és legmeghatározóbb benyomásunkat az adott munkahelyről. Ha egy álláskereső azt látja az illetőn, hogy felkészületlen, unott, esetleg még arrogáns is, egy kedves mosolyt sem villant meg, vajon milyen érzése támad a céggel kapcsolatban? Annyit elárulunk, hogy nem sok jó…

Ha cégvezetőként nem akarja elveszíteni a legjobb jelölteket, bízza a toborzást a HSA tapasztalt munkaerő-közvetítési szakembereire!