loader image

Alvástippek több műszakos munkarend esetére

Ha éjszakai műszakban is dolgozik az ember, az egyik legnagyobb kihívást az alvási idő megtalálása jelenti. Sokaknak esik ez nehezére, ezért tanácsokat adunk a cikkben.

Nem mindenki szervezete bírja

Ha valaki több műszakban (főleg, ha éjszakaiban is) dolgozik, annak teljesen felborulhat a bioritmusa. Ehhez hozzá lehet szokni, de nem mindenki bírja hosszú távon – ilyen esetben érdemes körbenézni a HSA más jellegű állásajánlatai között is. Ugyanakkor ha a műszakok rendszerszerűen váltják egymást, például reggeli–nappalos–éjszakai heti rendszerességgel, akkor sokkal nagyobb eséllyel tud alkalmazkodni a szervezetünk és az életvitelünk a több műszakos munkarendhez, mintha ezek kiszámíthatatlanul követik egymást. Egy biztos, ha már vannak ilyen jellegű tapasztalataink, már az álláskeresést érdemes aszerint végezni, hogy milyen munkarendben éreznénk komfortosan magunkat.

Újra kell tanulni az alvást

A több műszakos munkarend kulcsa az alvásidő megszervezése. Ez főként az éjszakai műszak esetén okoz gondot, amikor ugyebár akkor kell talpon lenni és dolgozni, amikor normál esetben pihenne a szervezetünk. A legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövethetünk, ha nem igazítjuk az alvásunkat a munkához. Egy-két napot ki lehet bírni komolyabb alvás nélkül, de hosszabb távon nemcsak a munkánkat nem tudjuk majd megfelelően ellátni, de egyszerűen leeresztünk, mint egy erejét vesztett lufi. Alvásszakértők azt ajánlják, hogy éjszakai műszakot követően a hazaérés után egyből aludjunk négy órát, majd kicsit később még kettőt-hármat a következő műszakba indulás előtt. Ezzel elkerüljük, hogy átaludjuk a teljes nappalt, ami az egyéb elintéznivalók szempontjából értékes időszak, ugyanakkor a megfelelő alvásmennyiség is összejön.

Az alváskörülmények biztosítása

A napközbeni alvásnak több hátulütője is van, a legnagyobb talán az, hogy mindenki más éli körülöttünk az életét. Különösen társasházban élve lehet zavaró, ha éppen a szomszédnál felújítják a lakást, és az ütvefúró dübörög egész nap. Ezzel sajnos nem lehet mit kezdeni, napközben nem inthetjük csendre a teljes szomszédságot. Ugyanakkor vannak óvintézkedések, amelyeket megtehetünk a saját nyugalmunk érdekében. Szóljunk a közvetlen családtagoknak és barátoknak, hogy mikor ne keressenek minket, mert nekünk az a napközbeni alvási időnk. Némítsuk le a telefonunkat, sötétítsük be a szobát és úgy egyáltalán: a legcsendesebb szobában próbáljuk meg álomra hajtani a fejünket.

Kerülendő ételek és italok

Hogy mennyire könnyen tudunk elaludni nappal, az nemcsak attól függ, hogy mennyire vagyunk fáradtak, hanem nagyban befolyásolja az étkezésünk is. Éjszakai műszakban már a hajnali órákban figyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat (kávé, energiaital), mert ezek akár órákon keresztül meggátolhatják az elalvást. Ugyanígy tiltólistásak a zsíros ételek, ezek ugyanis megterhelik az emésztést, és ezáltal nehezítik az elalvást. Az alkohol ugyan segíthet ebben, de ez sem ajánlott, ugyanis hiába alszunk el tőle könnyebben, nem lesz olyan pihentető az alvás.