loader image

8 dolog, amit harminc éves dolgozóként már tudnod kell!

Betöltötted a 30-at? Felelősségteljes munkát végzel? Akkor a karriered érdekében ellenőrizd, hogy az alábbi pontokat ki tudod-e pipálni. Ha nem, még nem késő változtatni!

1. Tudd, hogy miben vagy a legjobb!

Mire elérjük a harmincat, már biztosan van mögöttünk legalább néhány éves munkatapasztalat, de ha már a tanulmányaink mellett is dolgoztunk, ez akár évtizedes is lehet. Már tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az, amiben jobbak vagyunk másoknál. Ez lehet egy szakmai fogás, nyelvtudás, kitartás, szorgalom, kapcsolatépítés – csak tudjuk, mi az.

2. Ismerd a gyenge pontjaidat is!

Supermannek ott volt a kriptonit, Akhilleusnak meg a sarka – még a legyőzhetetlennek hitt hősöknek is van gyenge pontja. Mint mindenkinek, neked is. Harmincévesen pedig már eléggé érett személyiségnek kell lenned ahhoz, hogy felismerd a korlátaidat is, tudd, hogy mi az a terület, amibe extra munkát kell fektetned. Talán többet is, mint másoknak.

3. Oszd meg a munkát!

Ennyi év munkatapasztalattal már rá kellett jönnöd arra, hogy nem bírsz mindig mindent egyedül megcsinálni. Néha nemcsak jobb, hanem egyenesen szükségszerű csapatban dolgozni, ezért meg kell tanulnod megosztani a munkát, megbízni mások képességeiben. Lehet, hogy más útvonalon jutnak el a végeredményhez, mint te tennéd, de többféle megoldás létezik.

4. Legyél tisztában azzal, hogy mennyit érsz!

A munkaerőpiacon mindenkinek megvan az ára. Harmincévesen már tisztában kell lenni a piaci viszonyokkal, tudni kell, hogy a tudásunk mennyit ér. Ebből kiindulva meg kell tudnod határozni azt a minimumszintet, amiből nem engedsz – és ez ne csak a fizetésre vonatkozzon, hanem a munkakörülményekre, kihívásokra is.

5. Tudj mondani valamit, amire büszke vagy!

Nem kell Nobel-díjat őrizni a családi vitrinben, de harmincéves korra illik legalább egyvalamit felmutatni, amire azt mondod, hogy büszke vagy rá. Lehet ez egy megvalósított projekt vagy cél, valami olyan, amiért úgy igazán meg kellett izzadnod, de megcsináltad. Ha tudsz ilyet mondani, akár többet is, akkor jó úton jársz!

6. Tanuld meg jól kezelni a kritikákat!

Gyerekes viselkedés megsértődni azon, ha valaki kritizálja a munkádat. Harmincéves korra el kell jutnod odáig, hogy a kritika nem személyes támadás ellened, hanem igenis lehet jobban csinálni a dolgokat, és inkább csak hálás lehetsz annak, aki erre rámutat. A kritikát komolyan vedd, ne pedig magadra – tanulj belőle!

7. Építsd ki a bizalom körét!

Legyenek olyan emberek a környezetedben, akikben mind emberileg, mind szakmailag megbízol, sokra tartod a véleményüket. Mire betöltöd a harmadik X-et, látnod kell, hogy nem mindenkinek a véleménye releváns, és ki kell tudnod szűrni azokat, akiknek tényleg fontos, értékes az álláspontja.

8. Figyelj oda az online jelenlétedre!

Nagy veszélyforrás a közösségi média, amelyen keresztül az emberek napi szinten osztanak meg magukról képeket és információkat. Nem lehet csak úgy szétválasztani a magánéletet a munkahelyitől, a kettő óhatatlanul keveredik a Facebookon. Nemcsak saját magadat, hanem a cégedet is képviseled azzal, amit feltöltesz. Harmincéves, felelősségteljes emberként már nem menő bulifotókkal elárasztani az internetet.