loader image

Állásinterjús kérdés: Hol látod magad öt év múlva?

Az egyik legnehezebb kérdés az állásinterjún, hogy hol látjuk magunkat öt év múlva. Jósgömb senkinél sincs, mégis fontos, hogy mit válaszolunk erre a kérdésre, mert akinek terve nincs, annak a jövője is képlékeny.

Amikor állásinterjúra készülünk, próbálunk a megpályázott pozícióból, a saját szakmaiságunkból és a kinézett cégből naprakészek lenni. általában csak az állásinterjú napjáig terjednek a gondolataink, tovább nem. Ebben a helyzetben természetes, hogy nem igazán tudjuk, mi lesz velünk öt év múlva, hiszen még azt sem ismerjük, mi lesz az álláspályázatunk kimenetele, ami nagyban befolyásolja a hosszabb távú terveinket is.

Mégis gyakran megkérdezik az állásinterjún, hogy hol látjuk magunkat öt év múlva. Azért teszik, mert a válaszból sok mindent le lehet szűrni a jelentkező személyiségéből és motivációjából. Mennyire ambiciózus? Mennyire akar éppen ennél a cégnél dolgozni? Mennyire tudatosan építi a karrierjét?

Milyen választ ne adjunk erre az ötéves tervet firtató kérdésre?

„Nem tudom, annyira nem tervezek előre.”

Ezzel azt üzenjük, hogy csak egyik napról a másikra élünk, különösebb célok nélkül tengetjük az életünket. Aki ilyen választ ad, az egyből lerombolja a hiteles, komoly szakember képét. Egy ambiciózus munkavállalónak mindig vannak céljai, amelyek túllépnek azon, hogy legyen miből kifizetni a számlákat a hónap végén.

„Remélem, akkor már a saját vállalkozásomat vezetem majd.”

Nem baj, ha ilyen nagyratörő terveink vannak, de ezt nem az állásinterjún kell kifecsegni. Amikor egy cég munkaerőt keres, akkor egy problémájára kutatja a megoldást. Ha azt látja, hogy az a potenciális megoldás még meg sem kapta az állást, de már másfelé kacsintgat, az nem a legjobb üzenet, ugye?

„Magasabb fizetésért szeretnék dolgozni?”

Hát persze! Ki nem? Ugyanakkor ezt nem így kellene közölni, hanem inkább szakmai fejlődési célokat kellene megfogalmazni. Például: „A már kellő tapasztalat birtokában szeretnénk komolyabb projektekben szerepet vállalni, akár vezetői szerepben is.” Ezzel persze kéz a kézben jár a magasabb fizetés is, de csak jobban hangzik, ha a szakmai előrelépést helyezzük az előtérbe!

Milyen az igazán jó válasz az 5 éves kérdésre?

Az, amelyik egyszerre jelzi a nyitottságot, a fejlődés iránti igényt és a lojalitást. Valahogy így:

„A következő öt évben szeretnék mély és komplex tudásra szert tenni a szakmában, és azért is jelentkeztem erre a pozícióra, mert tudom, hogy itt lesz lehetőségem a fejlődésre. Olyan kollégákkal szeretnék együtt dolgozni, akiktől tanulhatok és akik motiválnak, visznek előre. öt év múlva szeretnék én is olyan tapasztalt munkatárs lenni, akire már nagyobb felelősséggel járó feladatok is rábízhatóak.”

 

Egyéb jövővel kapcsolatos kérdésekért olvasd el további cikkeinket ide kattintva!