loader image

„A magyar cégek néha ledöbbentek, olyan jól dolgoznak”

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokat lehetett olvasni arról, hogy a hazai munkaerőhiányt enyhítendő ukrajnai vendégmunkások érkeznek az országba. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire váltak be az ukrán munkavállalók Magyarországon.

Hogy miért van szükség az ukrán vendégmunkásokra, az a statisztikai adatokból kiolvasva a Napnál is világosabb: 89 759 betöltetlen hazai állás volt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tavaly decemberi felmérése alapján. Logikusnak tűnik, hogy ha itthonról nem lehet, akkor a szomszédos, 42 milliós lakosú, 10 százalékos munkanélküliséggel küszködő Ukrajnából lehet pótolni a magyar munkaerőhiány. De mennyire váltak be az ukránok a magyar cégeknél? Milyenek a tapasztalatok? Hogyan festenek a visszajelzések? A kérdések tisztázásban a kelet-magyarországi munkaerő-kölcsönző HSA Kft. kiemelt partnerkapcsolati vezetője, Puskár Szabolcs volt a segítségünkre.

Önök mióta foglalkoznak az ukrán munkavállalók Magyarországra hozatalával?

A HSA küldetése az, hogy megoldást találjon a Magyarországon működő cégek munkaerő-problémáira. Ezt lehet úgy csinálni, hogy utólag reagálunk a piaci történésekre, de még jobb, ha időben felismerjük a változásokat, és megpróbálunk elébe menni a gondoknak. Mi pontosan ezt tettük, hiszen már körülbelül két éve elkezdtük kiépíteni az ukrajnai kapcsolatrendszerünket, akkor kezdtük el behozni az első kinti munkavállalókat. Tavaly július 1-je előtt azonban csak kárpátaljai magyarokkal, kettős állampolgárokkal foglalkoztunk, azóta viszont egy törvényi változás meggyorsította a külföldi állampolgárok munkavállalási engedélyének ügyintézését, így már főként ukránokat toborzunk.

Mennyi ukrán munkavállaló kölcsönzésében működtek közre idáig?

Körülbelül 1000 főében, akiket hét-nyolc vállalathoz kölcsönöztünk ki, főként iparban, termelésben.

Ez már komoly mennyiség, így adja magát a kérdés: milyenek a visszajelzések?

Maximálisan pozitívak. Nagyon motiváltak az ukrán munkavállalók. Azért jönnek Magyarországra, mert otthon nem tudnak megélni a keresetükből. Gondoljunk csak bele, Ukrajnában egy gyártósori munkás mindössze 50–60 ezer forint között keres. Nekik az itteni fizetések olyanok, mint a magyaroknak a nyugat-európaiak. Ez meglátszik a munkájukon, a cégek néha le vannak döbbenve a teljesítményük láttán, olyan hatékonyan dolgoznak. Az ukránok tudják, hogy ők vendégek ebben az országban, érzik, hogy nekik többet kell bizonyítaniuk, hiszen csak azért lehetnek itt, mert jó munkaerőnek feltételezik őket. Erre nem akarnak rácáfolni, nem akarják eldobni a lehetőséget, amit kaptak.

Egy munkaerőhiánnyal küszködő vállalat számára a teljesítmény mellett a megbízhatóság is fontos. Mennyire lehet hosszabb távon számolni velük az eddigiek alapján?

Már hónapok tapasztalata van mögöttünk, és azt tudom mondani, hogy a fluktuáció szinte nulla az ukrán munkavállalók esetében. Magánjellegű, családi problémák miatt persze van egy-egy kieső, de ez természetes, jelentős többségében viszont az ukránok hosszú távra terveznek, nem akarnak egyik helyről a másikra ugrálni. Ne feledjük, hogy náluk nehéz a politikai-gazdasági helyzet, biztonságra vágynak. Szoktuk is mondani a cégeknek, hogy a rövidebb, ad-hoc munkákra nem ajánljuk az ukránokat, minimum egy éves foglalkoztatás esetén éri meg végigcsinálni velük a munkavállalási engedélyhez szükséges adminisztrációt.

Ha többet szeretne megtudni az ukrán munkavállalók alkalmazásáról, keresse bizalommal személyesen Puskár Szabolcsot (puskar.szabolcs@hsakft.hu).