loader image

5 tévhit az álláskereséssel kapcsolatban

Vannak olyan közkeletű hiedelmek, amelyek egyszerűen nem állják meg a helyüket a valóságban. összegyűjtöttünk 5 ilyen állítást az álláskereséssel kapcsolatban, és elmondjuk, miért nem igazak.

1. Külföldön sokkal jobb dolgozni

A nyelvtudásunk szintjétől és a szakmánk keresettségétől függően szélsőségesen jó, de akár szélsőségesen rossz álláshoz is juthatunk külföldön. Egy-két évig tőkegyűjtés céljából persze bármilyen munkát el lehet végezni, de hosszabb távon nem biztos, hogy megéri feladni az ambíciókat a gyors haszonszerzés céljából. Ráadásul ma már Magyarországon is vannak olyan keresett szakmák, amelyekkel kifejezetten magas életszínvonal érhető el.

2. Csak a kapcsolatok számítanak

Soha nem jön rosszul az álláskeresés során, ha jó kapcsolatrendszerünk van, és vannak is olyan cégek, amelyek először a munkatársak ismeretségi körében keresik a megfelelő munkaerőt. Ez valahol érthető, hiszen ha mondjuk ki akarnánk adni a lakásunkat, mi is előbb bíznánk meg egy ismerős ismerősében, mint egy vadidegenben. Kizárólag erre támaszkodva azonban sokszor lehetetlen új munkatársat találni, így a végén általában a szakmai rátermettség a döntő, hiszen saját magának egyetlen cég sem akar anyagi veszteséget okozni, amit egy gyengébb képességű szakember felvétele jelentene.

3. Ha jót akarsz, hiányszakmát tanulsz

Örvendetes, ha valakinek az érdeklődési köre és erősségei éppen egybevágnak az aktuális hiányszakmákkal, azonban vannak olyan esetek, amikor ez egyszerűen nem így van. A pályaválasztásnál a legfontosabb tényező az, hogy olyan szakmát tanuljunk, amelyet szeretünk is majd csinálni, amiben ki tudjuk élni az ambícióinkat. Hiába lesz könnyebben állásunk egy hiányszakmában, ha ki nem állhatjuk, sosem leszünk jó szakemberek benne.

4. Három-négyévente munkahelyet kell váltani

Miközben szüleink, nagyszüleink sokszor egy munkahelyen dolgozták le az egész életüket, ma már annyira divatba jött a cégek közötti vándorlás, hogy kis túlzással az számít furcsa szerzetnek a munkaerő-piacon, aki több mint öt éve egy helyben van. Létezik a kiégés jelensége, van az úgy, hogy környezetváltásra van szüksége a munkavállalónak, de ha valaki jól érzi magát a munkahelyén, megkapja a szakmai kihívásokat és előrelépési lehetősége is van, annak felesleges a váltáson gondolkodnia csak azért, mert most ez a divat.

5. óvakodni kell a munkaerő-kölcsönzőktől

Manapság a munkaerőhiány mértékéből fakadóan is igaz, hogy sok cégnek egyszerűen nincsen kapacitása arra, hogy felkutassa a munkavállalókat. Ezért inkább fizetnek a munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégeknek, hogy elvégezzék ezt a munkát helyettük. Így sok esetben csak ezen az úton, rajtuk keresztül vezet az út az álláshoz, tehát aki nem él például a HSA kínálta lehetőséggel, az lemarad.