loader image

5 jó tanács, ha gyakornokként kerülsz egy munkahelyre

Kiváló lehetőség a gyakornoki időszak arra, hogy az iskola befejezése után, vagy még éppen a tanulmányok mellett megszerezzük az első tapasztalatainkat a munka világában, amelyek megalapozzák a későbbi karrierünket. Az átállás azonban nem egyszerű, útmutatót adunk hozzá!

1. Ügyelj a megjelenésedre!

Ami az iskolában elfogadott és trendi volt, az nem biztos, hogy a munkahelyi környezetben is megállja a helyét. Nem azt mondjuk, hogy le kell cserélned a ruhatáradat egy munka miatt, és még csak azt sem, hogy olyan konzervatív öltözködést kellene követned, ami ellentmond az életkorodnak és a személyiségednek. Ugyanakkor nem árt, ha megfigyeled a kollégák stílusát, és annak megfelelően kerülöd a túlságosan lezser vagy éppen túlságosan kihívó megjelenést. Legyél összeszedett és kellően komolyan vehető már a ruházatod alapján is. Tudod, a kevesebb néha több.

2. Ne lógj a Facebookon egész nap!

Irodai munka esetében sokszor előfordul, hogy szabad az internethasználat, de ezzel a lehetőséggel csak mérsékelten élj. Nem azért vagy ott, hogy egész nap a Facebookon lógj és a barátaiddal chatelj, hanem azért, hogy hasznos szakmai tapasztalatokra tegyél szert. Egészen biztosan nem fogsz jó benyomást tenni a munkatársakra, ha azt látják, hogy lopod a napot a számítógép előtt ülve. Ugyanígy a mobilodat is csak indokolt esetben használd nem munkaügyben, ne az irodában ejtsd meg a magánbeszélgetéseidet.

3. Minden esetben legyél pontos!

Az iskolában belefért, hogy elkéstél egy-egy óráról, vagy akár be sem mentél az előadásokra, mert valamelyik szaktársad úgyis felírt a jelenléti ívre. Na ez az, ami egy munkahelyen kizárt. A munkaidő a legtöbb helyen olyasmi, amihez hozzátenni lehet, de lefaragni belőle nem. Gyakornokként egyvalamire fontos odafigyelned: ne te érkezz a legkésőbb és ne te távozz a leghamarabb. Ez a munkakör arról is szól, hogy megmutasd, kész vagy áldozatokat hozni az előrelépésért.

4. Tudd, hogy kivel tegeződsz!

Kollégák között általában a tegeződés a bevett forma, de vannak ettől eltérő etikett alapján működő munkahelyek, ahol a magázódó viszony van a nem közvetlenül egy szinten dolgozó munkatársak között. Gyakornokként az is zavaró lehet, ha idősebb kollégával van dolgunk, aki akár az apánk-anyánk is lehetne, és akit normál körülmények között biztosan nem tegeznénk le, de egy munkahelyen ugye ez a szokás… A legjobb ha maradsz a magázódásnál, és az idősebb munkatársak ilyenkor úgyis felajánlják a tegeződést, ha részükről az rendben van.

5. Legyél csapatjátékos!

Amikor gyakornokként bekerülsz egy munkahelyre, a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy a legelejétől úgy viselkedsz, mintha te lennél az úr a házban. Ebben a szituációban neked még bizonyítanod kell ahhoz, hogy befogadjon az ott működő közösség, úgyhogy az elején a legjobb taktika, ha csendesen meghúzódsz, tisztelettudóan figyelsz és lesed a lehetőséged, hogy mikor, kinek, miben tudnál segíteni. Ha fénymásolni kell, akkor fénymásolj – a tettre kész hozzáállásodnak meglesz a gyümölcse, mert így fogsz idővel komolyabb feladatokat is kapni.