loader image

Íme a sikeres karrierépítők tízparancsolata!

Tíz pontba gyűjtöttük, hogy milyen magatartásformákat kell követni ahhoz, hogy valaki sikeressé váljon a munkaerő-piacon. Hány jellemző rád? Sosem késő változtatni!

1. Ragadj meg minden alkalmat a tanulásra!

Van az a mondás, hogy jó pap holtig tanul. A tanulás ez esetben nem feltétlenül egy új végzettség megszerzését, vagy egy újabb fiókba kerülő bizonyítványt jelent, hanem az igényt a fejlődésre. Minden szakma folyamatosan változik, így aki nem tanul, hanem ragaszkodik az elavult módszerekhez, az lemarad.

2. Lépj ki a komfortzónádból!

Két „betegség” van, ami nagy veszélyt jelent a karrierre: a megelégedettség és a tétlenség. Ha már teljesen rutinszerűen végezzük a munkánkat, érdemes váltani. Talán kockázatosnak tűnhet, de csak akkor fejlődhetünk tovább, ha folyamatosan keressük a kihívásokat, és nem szürkülünk bele a középszerbe.

3. Állj ki az értékeid mellett!

Nem egy robot vagy, amely kérdés nélkül teljesíti a rá bízott feladatokat, hanem elvekkel rendelkező ember. Ne vállalj el olyan munkát, amely szembemegy az alapvető értékekkel, amiket vallasz, mert hosszú távon fel fogsz őrlődni benne.

4. Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Természetünknél fogva mindig ahhoz mérjük magunkat, amire vágyunk. Ahhoz, akinek több fizetése, akinek jobb kocsija van, aki szebb helyekre jár nyaralni. Ennek az a következménye, hogy magunkat kevesebbnek érezzük. Ne másokhoz hasonlítsuk magunkat, mert nincs két egyforma életút. A sajátunkra fókuszáljunk, és saját céljaink legyen a mérce.

5. Dolgozz keményebben!

Légy reggel az első, aki érkezik és este az utolsó, aki távozik a munkahelyről! Ezt persze átvitt értelemben kell érteni, nem azt mondjuk, hogy költözz be az irodába, csupán azt, hogy ha magasabbra akarsz jutni, akkor dolgozz keményebben mindenki másnál.

6. Derítsd ki, miben vagy a legjobb!

Egy sor dologban lehet ügyes az ember, de minden munkavállalónak van egy erőssége, amiben a legjobb. Figyeld meg, hogy nálad mi ez, és bátran használd a munkád során. Az általa elért sikerek építik az önbizalmadat.

7. Zárd ki a negatív embereket!

Tartsd távol magad a negatív gondolkodású emberektől. Azoktól, akik pletykálnak és kavarnak mások háta mögött, azoktól, akik szerint mindig más a hibás, azoktól, akik egyfolytában panaszkodnak. Ezek mind lehúzzák a saját motiváltságodat.

8. Építsd a kapcsolati hálódat!

Minél több embert ismersz a szakmádban, annál többen figyelhetnek fel a munkásságodra. Tartsd a kapcsolatot a volt iskolatársakkal, tanárokkal, kollégákkal, amire jó lehetőség a szakmai közösségi oldal, a LinkedIn használata is.

9. Merj igent mondani!

Egy munkavállaló életében időről időre vannak nem kötelező jellegű lehetőségek. Egy konferencia, egy szakmai út, egy pluszmunka… Mondj rájuk igent, mert sosem tudhatod, hogy éppen egy ilyen alkalommal milyen kapcsolatra tehetsz szert, ami később előrelendítheti a karriered.

10. Ne sajnáltasd magad!

Mindenkivel történnek rossz dolgok. Van, hogy nem sikerül jól egy projekt, megesik, hogy kedvezőtlenül alakulnak körülöttünk a dolgok, de azzal nem jutunk egyről a kettőre, ha belesüppedünk az önsajnálatba. Tudod, ami nem győz le, az erősebbé tesz. Higgy benne!