loader image

5 dolog, amit munkavállalóként tanulhatunk Hosszú Katinkától

Háromszoros olimpiai bajnok, a budapesti úszó-világbajnokság egyik legnagyobb sztárja. Hosszú Katinka 2012 óta elképesztő akaraterőről tanúbizonyságot téve nemcsak felállt a padlóról, de messzebb jutott, mint azt bárki gondolta volna. Megosztjuk 5 gondolatát, amiből mi magunk is motivációt meríthetünk a munkánk során.

1. A kemény munka mindig kifizetődik!

„Holtra izgultam magam, amikor 2006-ban tizenévesen versenyeztem először hazai közönség előtt. úgy éreztem, ezen múlik minden. Hogy ezen múlik az egész élet! Azóta azért rájöttem, hogy nem ezen múlik. Hogy függetlenül attól, milyen jól úsztam, másnap felkelünk, nézzük, hogy mi van reggelire, és azon gondolkodunk, mit kell csinálni…”

Tanulság: Katinka önértékelése sokáig a tehetsége mögött kullogott. Túldimenzionálta a rá váró feladatokat, néha talán kevésnek is érezte magát hozzájuk. Amióta megszállottan hisz a saját munkájában, amely a mottója szerint mindig kifizetődik, nincs oka izgulni a kihívások miatt. Tudja, hogy felkészült rájuk, és ennél többet nem tehetett, ha sikerül, ha nem. Mi is végezzük lelkiismeretesen, legjobb tudásunk szerint a munkánkat, és akkor bármi lesz, nem dől össze a világ.

2. Ne söpörjük a problémákat a szőnyeg alá!

„Ha tologatunk egy problémát, ha nem nézünk vele szembe, csak nő, terebélyesedik. Rágja az ember lelkét, és mérgezi. én azon vagyok, hogy minél hamarabb próbáljam megoldani, ne húzzam-halasszam, ne próbáljam elhitetni magammal, hogy majd megoldódik magától. Nem oldódik meg!”

Tanulság: Ha úgy érezzük, hogy bánt, zavar minket valami a munkahelyünkön, ne fojtsuk el ezt magunkban. Ahogy Katinka is mondja, ez csak mérgezi az ember lelkét, és rossz hatással van a teljesítményére. üljünk le az érintettel, felnőtt emberek módjára beszéljük és oldjuk meg a problémákat.

3. álljunk ki saját magunkért!

„Azt gondolom, egyre bátrabb lettem az idők során. Eleinte sok olyantól is féltem, amiről kiderült, hogy nem is kellett volna. én ezekből a kiállásokból rengeteg erőt, tapasztalatot merítettem.”

Tanulság: Katinka tavaly az olimpia előtt felvállalta a nyílt harcot a Magyar úszószövetség akkori elnökével, a mostani budapesti világbajnokság előtt pedig a Nemzetközi úszószövetség számára nem tetsző intézkedései ellen emelt szót, és megalapította az úszók nemzetközi érdekképviseleti szervezetét. Ne féljünk kiállni magunkért! Ha igazunk van, és logikus érvekkel alá is tudjuk támasztani azt, védjük meg magunkat a munkahelyi konfliktusok során.

4. Mindig legyenek céljaink!

„Egyetlen, amit tehetünk, hogy próbáljuk meg magunkban megtalálni az egyensúlyt, örülni annak is, ami van, és vágyni új célokra. én biztosan nem érezném jól magam, ha nem élnék 100 százalékos életet, ha nem próbálnék meg holnap jobb lenni, mint amilyen ma vagyok.”

Tanulság: Fontos, hogy tanuljunk meg örülni annak, ha sikerrel teljesítünk egy célkitűzést, de ne ragadjunk le ezen a ponton, már gondolkodjunk azon, hogy mi a következő állomás. Ez a folyamatos sikeréhség az, ami biztosítja, hogy nem lankadunk, napról napra szeretnénk fejlődni, jobb szakemberré válni.

5. Ne hibáztassunk másokat!

„Bárhol élhetnék, ám itt élek, bármi egyebet is csinálhatnék, de én úszom. én döntök az életemről, úgy élek, ahogyan szeretnék.”

Tanulság: Mindenki saját maga dönt az életéről, mindenkinek van választási lehetősége. Tévúton jár az, aki mindig másban keresi a hibát a boldogtalansága vagy szakmai elégedetlensége miatt. Ha jobbat, többet akarunk, a változtatás kulcsa nálunk van. Tegyünk érte, tanuljunk, küzdjünk, fejlődjünk, aztán szépen sorban jönnek majd a mi „aranyérmeink” is.