loader image

7 alaptulajdonság könyvelőknek

Ha könyvelőként készülünk az állásinterjúra, jó tudni, hogy melyek a legfontosabb személyiségjegyek ebben a munkakörben. Sorra vettük őket.

1. Precizitás

A jó könyvelő legfontosabb ismérve. A számításokban elejtett egyetlen apró hiba is komoly problémákat okozhat egy cég könyvelésében, ezért a precizitás alapvető elvárás. Ugyanakkor az eredmények akár többszörös ellenőrzése mellett a ló túloldalára sem szabad átesnie azzal, hogy elveszik az apró részletekben, és emiatt elcsúszik a munkájával. A pontosság ugyanis nemcsak a számokra, hanem a határidők betartására is vonatkozik.

2. Előrelátás

Az ideális jelölttől elvárják, hogy amennyire csak lehetséges, mindig járjon fejben pár lépéssel előrébb. Ehhez az is hozzátartozik, hogy a jó könyvelő lépést tart az aktuális törvényi változásokkal, és azonnal reagál is rájuk. Ez a munkakör egyik legnagyobb kihívása, hiszen sokféle törvényt kell ismerni és folyamatosan nyomon követni, aktualizálni, ami jelentős energiaráfordítást igényel.

3. Elemzőkészség

Az analitikus gondolkodásmód alapvető igény egy könyvelővel szemben, hiszen át kell látnia a rendszereket, hogy megtalálja a lehető legjobb megoldást, és ráadásul ezt adott esetben el is tudja magyarázni a megrendelőnek. Ezt a képességet érdemes továbbfejleszteni egy mentor vagy egy tapasztalt vezető szárnyai alatt az új munkahelyre jellemző háttérfolyamatokat is figyelembe véve.

4. Monotonitástűrés

Lehet, hogy nem egy gyártósoron ugyanazt a mozdulatsort kell napi nyolc órában gondolkodás nélkül ismételgetnie egy könyvelőnek, de sok munkafolyamata rutinszerű, nagy ismétlésszámú, amihez ugyanúgy szükséges a monotonitástűrés. Ez elkerülhetetlen ebben a munkakörben, így fontos, hogy hosszú távon is képes legyen a könyvelő megbarátkozni vele.

5. Problémamegoldás

Egy jó könyvelő nem pánikol, ha találkozik egy problémával, hanem higgadtan elemez (ugye, az elemzőképesség!), és máris a megoldáson töri a fejét. A könyvelő életében sokszor előfordul, hogy egy elsőre lehetetlennek tűnő feladatot kell megoldania a jogszabályok szigorú keretei között, ezért a probléma-megoldóképesség lényeges tulajdonság.

6. Tapasztalat

A jó könyvelő iránt támasztott felvételi feltételek között szerepel általában az is, hogy legyen a háta mögött megfelelő szakmai tapasztalat, és ennek köszönhetően magabiztos tudással rendelkezzen a mindennapi feladatok során. Ebben a szakmában a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen, hogy pontosan tudja az ember, hogy egy adott kérdés esetén melyik jogszabályban találja meg a választ – ez pedig szimplán rutin kérdése.

7. Humor

A legnehezebb adóbevallási időszakokban jól jön a humorérzék, ami kiválóan tudja oldani a stresszt. Messze földön híres a speciális „könyvelő humor”, zárásként hozunk is egy viccet. „A könyvelő mondja a főnöknek: – Főnök, megcsináltam a negyedéves kimutatást! Tízszer is utánaszámoltam. – Nagyszerű. – Tessék, itt van mind a tíz eredmény!”