loader image

„Szeretem megragadni a lehetőségeket”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk, és szeretnénk megmutatni a sokféle arcunkat, amely a HSA betűk mögött bújik meg. Sorozatunk 2. részében Siti éva, cégünk munkaügyi szakreferense.

„Itt van Emily? Talán megsüketült? Kétszer szóltam…” – nem a legkedvesebb főnök terrorizálja így a beosztottjait. De hát a Meryl Streep bőrébe bújt Miranda Priestly nem is a legkedvesebb főnök Az ördög Pradát visel-ben. Valamiért ez a film jutott eszünkbe, miközben kérésünkre Siti éva elképesztő lendülettel és energiával mesélt a munkájáról. Na persze nem a filmbeli szemét főnök, meg nem is a felszínes hollywoodi történet miatt ugrott be az Anne Hathaway által alakított főhős sztorija. Hanem azért, mert ez a mozi jól bemutatja, mennyire fontos az alázat a pályakezdők életében. Arra is rámutat, hogy egy kis vállalkozókedvvel bármilyen meredek kérdést meg lehet oldani. Siti éva is jó példa erre.

Hat és fél éve dolgozik a HSA-nál, alulról, adatrögzítőként kezdett, ma viszont már öt kolléganő munkájáért felel. Hozzá tartoznak a munkaerő-kölcsönzéses szerződések, a saját állományban dolgozók szerződései, a cafeteria rendszer, a bérszámfejtés és számlázás előkészítése, plusz a munkafolyamatokat segítő szoftverek fejlesztésének terelése. Túlzás nélkül: kulcsfigura.

„Jóformán pályakezdő voltam, amikor a céghez kerültem, előtte csak egy tíz hónapos kölcsönzött munkaviszonyom volt a Tigáznál. Hét hónapja kerestem már állást, örültem a lehetőségnek, de így utólag bevallom, az adatrögzítésnél többre vágytam. Kellően motivált és lelkes voltam, aminek köszönhetően hamar újabb és újabb kihívásokat kaptam – eleveníti fel a kezdeti időszakot éva. – Három hónappal a belépésem után a cég elnyert egy nagy Tigáz-tendert, ami több mint 200 munkavállaló átvételét jelentette. Mivel én korábban ott dolgoztam, rám bízták, hogy koordináljam a projektet. 12 városban végeztük a beléptetéseket, akkoriban ez egy elég nagy lépés volt a cégnek. és persze nekem is.”

Több hozadéka is lett ennek a projektnek. Például előtte béren kívüli juttatásokban csak meleg étkeztetési utalvánnyal foglalkozott a HSA, de a Tigázzal meg kellett tanulni a cafeteria-rendszer teljes palettáját használni. „A céggel együtt fejlődtem. Szeretem a feladatokat, megragadni a lehetőségeket, és ezt észrevették rajtam, így elkezdtem fejleszteni a munkajogi oldalamat is” – árulja el éva. Két évig képezte tovább magát hétvégente Budapesten, végül munkajogi szakokleveles tanácsadó lett.

A céltudatosság gyerekkora óta jellemzi: nyolcadikban már pontosan tudta, mi szeretne lenni, ennek megfelelően választott közgazdasági középiskolát. A bankszektor és könyvelőirodák világa vonzotta, így érettségi után a Nyíregyházi Főiskolán közgazdászként pénzügyi szakirányon tanult tovább. „Volt két gyakorlatom, ami eltérített a megálmodott útról – meséli. – Az egyik egy könyvelőirodában volt, ahol megtapasztaltam, hogy valójában milyen monoton munkafolyamatról van szó. A másik pedig egy bankban volt, ami kicsit csalódás volt nekem, több egyéni döntésre számítottam. Azt szeretem, ha aktívan használnom kell az agyamat, amihez kihívások kellenek.”

Váltogatjuk a témákat, szóba kerül az aktív pihenés fontossága, a könyvek, például az is, hogy érdekli az ezotéria, az asztrológia. Kihallható lelkesedéssel a hangjában mesél a két és fél hónapos unokahúgáról is. „ő az első baba a közvetlen közelemben. Amikor először láttam, bennem volt, hogy úristen, de pici, hogyan fogjam meg jól… Aztán ahogy a kezembe került, onnantól a legtermészetesebb dolog volt a világon. Ma már úgy pelenkázom, öltöztetem, mintha ezer éve csinálnám. Próbálom kivenni a részem az életéből” – árulja el.

Ha már Az ördög Pradát visel-lel kezdtük, van is egy témába vágó idézet a filmből: „A magánéleted romokban hever? Ez történik, ha jól végzed a munkád. Szólj, ha az egész életed összeomlott, akkor léptetnek elő.” éva még nem tart a családalapításnál, de szemmel láthatóan olyan fiatal nő, aki szereti a munkáját, ugyanakkor hosszabb távon vonzza a családanya szerepe is. Mit gondol a két világ összeegyeztethetőségéről?

„Több olyan visszajelzést is kaptam, hogy amikor egy nő építi a karrierjét, a saját megbecsültségét, és jön a baba, akkor érezheti úgy, hogy kicsit feladja azt, amiért évekig dolgozott – jelzi éva, hogy összetett kérdésről van szó. – Szeretnék egy nap családot, nem tartom egészségesnek, ha valaki kizárólag a karrierjének él. Nőként szerintem a legnehezebb megtalálni azt az ideális időpontot, amikor a gyermekvállalással nem úgy érzed, hogy elveszítesz valamit, hanem úgy, hogy kapsz. Fontos eljutni erre a pontra, de később legalább ilyen fontos a visszatérés a munka világába. Egy karrierközpontú nő csak akkor lesz kiegyensúlyozott, ha a karrierjét és a családi szerepét is meg tudja élni.”

A sorozat korábbi részében cégvezetőnk, Papp Imre szerepelt: http://www.hsakft.hu/blog/allando-tanulasban-fejlodesben-vagyok