loader image

„Jó olyan helyen dolgozni, ahol mindannyian másokért vagyunk”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Munkatársainkat bemutató sorozatunk 30. részében a HSA Group rendezvényszervezőjét, Csete Nikolettát mutatjuk be.

Ha hivatalos körülmények között találkozik vele az ember, akkor határozott és hűvös Nikoletta, viszont ha kicsit több időt eltölt vele, akkor hamar laza és közvetlen Nia válik belőle. Nem csak egyszerű becenévről van szó, kolléganőnk pontosan meg tudja mondani, hogy mikor az egyik és mikor a másik megszólításhoz tartozó tulajdonságait használja. Hogy ennyire ismeri önmagát, az nem a véletlen műve, hiszen tanulmányai során is nagy hangsúlyt fektetett a lélek megértésére.

Be kell hívnunk az embereket a HSA világába

Fél éve dolgozik rendezvényszervezőként a HSA Groupnál, a pozíció az ő érkezésével jött létre cégcsoportunknál. A munkakör megalkotásával az volt a célunk, hogy a lehető legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk a hozzánk forduló álláskeresőknek. Nikoletta felel azért, hogy minél több rendezvényre eljussanak az iroda- és projektvezető kollégáink, és ezeken a kitelepüléseken minden a helyére kerüljön. „Alapvetően kétféle rendezvénytípusunk van, az egyik a nyári időszakban a fesztiválok, amelyeken kifejezetten a diákokhoz szólunk. Játékaktivitásokkal jelenünk meg és rengeteg ajándékkal készülünk, amivel hozzájárulunk a fesztiválélményhez. Itt a projektvezetőink az irodai körülmények között nem látható arcukat mutathatják meg, hiszen a feladataik elvégzése mellett együtt játszanak és kapcsolódnak ki a diákokkal” – árulta el kolléganőnk.  A másik rendezvénytípust az állásbörzék jelentik, amelyeken a diákok mellett már a felnőtt és nyugdíjas munkavállalókat is megszólítjuk. „Ezekre az eseményekre célzottan érkeznek az érdeklődők, akik különböző okokból állást keresnek. Korábban is rendszeresen részt vettünk az állásbörzéken, de ma már sokkal tudatosabban próbáljuk megteremteni az ideális körülményeket. A stand méretének kiválasztásától, a dekorációtól és a szórólapoktól kezdve, egészen addig az attitűdig, hogy mit és hogyan kommunikáljunk, odafigyelek a legapróbb részletekre is. Be kell tudnunk hívni az embereket a HSA világába egy olyan nyitott térben is, amelyben akár több száz kiállító cég közül kell kitűnnünk.”

Lelkileg érzékenyítette a gyermekápolónői munkája

Ahhoz, hogy Nikoletta hivatalos oldala után Niát is jobban megismerjük, kicsit meg kell értenünk a történetét. Egy miskolci szakmunkáscsaládból származik, az életútja már eleve nem volt könnyű. Hamar belecsöppent a munka világába, 16 éves korától a diákmunkák révén, 21 éves korától pedig gyermekápolónőként dolgozott. „Daganatos és leukémiás betegséggel küzdő gyermekeket gondoztam négy évig, így elég korán megismerkedtem az élet mélységével. Sajnos ezek a gyerekek nem minden esetben gyógyulnak meg, és ahhoz, hogy ezt fel tudja dolgozni az ember, muszáj a belső lelkivilágával is foglalkoznia. Különösen megfogott az, ahogyan az idősebb munkatársak, akiknek már saját gyermekük is volt, hogyan mennek haza a szeretetteljes otthonukba, miközben cipelik magukkal egy-egy nehéz kórházi nap minden szomorúságát. Az ott töltött időszak érzékenyített meg annyira, hogy elhatároztam, segíteni szeretnék az embereknek feldolgozni az elakadásaikat, megoldani a magánéleti és szakmai problémáikat” – mesélte el Nia, aki ennek megfelelően folytatta tanulmányait. Andragógia alapszakon végzett a Debreceni Egyetemen, majd coach és tréner továbbképzésekre járt, és végül a szupervizor posztgraduális képzést is elvégezte a Károli Gáspár Református Egyetemen. Közel tíz évig dolgozott életvezetési tanácsadóként, trénerként és más szervezeteknél rendezvényszervezőként is, mielőtt csatlakozott a HSA Grouphoz. „Fél évvel ezelőtt karrierváltásban voltam, szerettem volna elengedni a személyiségfejlesztést, de nem akartam túl messzire kerülni a segítségnyújtástól. Így nem véletlen, hogy egy háttértámogató csapat tagja lettem.”

Nikoletta kézben tartja a dolgokat, Nia könyvet ír

Emellett régi vágyát is szeretné megvalósítani, könyvírásba kezdett. „22 éve vagyok a munka világában, úgy érzem, van már annyi élettapasztalatom, amiből létrejöhet egy olyan regény, ami élni segít az embereknek. Minden második-harmadik ember küzd valamilyen mentális nehézséggel, akár betegséggel, valamilyen feldolgozatlan traumával. A könyvem azt üzeni majd nekik, hogy bármilyen gonddal viaskodjunk, van egy olyan spirituális dimenzió, amelyben mind megtalálhatjuk a lelki békénket, ahol önmagunk lehetünk. Ami már biztos, hogy a szerző az élettel teli Nia lesz, mert ő a művészlelkű kislány oldalam, aki naponta kétszer meditál, táncol, jógázik, tai chi-zik, aki mélyen spirituális, és a társadalmi kérdésekben igen érzékeny. S amíg Nia ír bennem, addig Nikoletta meg a maga összeszedettségével, és komolyságával a hétköznapokban fontos dolgokat szépen kézben tartja – árulta el. – Természetesen ez csak egy vicces nézőpont, hogy játszok a nevemmel. Ámbár valamennyiünk személyisége többrétegű.” Végül egy munkahelyi történetet is elmesélt. „Szemtanúja voltam annak, ahogyan az egyik projektvezetőnk próbált segíteni egy munkahelyi konfliktussal küzdő munkavállalónak. Az illető hat gyermeket nevel, nagyon nehezen indulnak neki a reggelek, és ebből kialakult egy munkahelyi probléma. A kollégánk empatikusan kérdezgette, miben tudna segíteni, hogy máskor ne kerüljön hasonló helyzetbe, de nem kapott választ. Mélyen megérintett, amikor azt mondta az ügyfélnek: kérem, segítsen nekem, hogy segíthessek Önnek! Büszke voltam a kolléga hozzáállására, jó érzés volt látni, hogy olyan helyen dolgozom, ahol mások számára is fontos a szociális érzékenység, amitől valójában emberek vagyunk.”