loader image

Saját toborzó vs. munkaerő-kölcsönző – mi a jobb?

Vitaindítót tartunk. Tud-e hatékonyabb lenni egy külsős munkaerő-kölcsönző cég, mint egy saját állományban dolgozó toborzási szakember?

A kérdés aktuális. Tapasztaljuk, hogy a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek. Azt is látjuk, hogy vannak olyanok, akik toborzási szakembert vesznek fel a csapatukba a probléma megoldása érdekében. És persze vagyunk mi, a HSA. A munkaerő-kölcsönző cég, amely kívülről ajánlja fel a segítségét. Pontokba szedtük, mit gondolunk a kérdésről.

1. Működhet a kettő együtt is

A legfontosabb: a munkaerő-kölcsönző nem ellensége a lehetséges partnereknél dolgozó toborzási munkatárs(ak)nak. Szerintünk mindkettő számára meglehet az a terület, amelyen hatékonyan kezelni tudja a munkaerőhiányt. Ott van például a Samsung, amelynél a cég méretéből is adódóan jókora HR-osztály működik, tele toborzási szakemberekkel. De amikor a gyáraikba keresnek sokszor több száz betanított munkást, akkor mégis munkaerő-kölcsönző segítségét kérik.

2. Mennyiség vs. minőség

Nem mindegy, hogy egy-két magasan kvalifikált, vagy nagy létszámú, betanítható munkaerőre van szükség. Mindkét feladatnak megvannak a maga kihívásai, és teljesen más toborzási technikát igényelnek. Ha elsősorban mennyiséget kell produkálni, akkor rengeteget számít a személyes kapcsolatrendszer. Akkor nem elég feladni egy hirdetést az interneten, hiszen az ilyen munkára bevonható emberek sokszor nem a világhálón tájékozódnak. Teljesen mások az igényeik, ezért tudni kell bánni velük, tudni kell keresni őket. Ebben segíthet egy munkaerő-kölcsönző.

3. Tapasztalat, helyismeret

A mi menedzsereink nem egy irodából, az íróasztal mögül toboroznak, hanem kimennek a terepre. 13 városban működtetünk irodát, a kelet-magyarországi régióban mindenhol vannak olyan szakembereink, akik az adott térséget úgy ismerik, mintha könyvből olvasnának. Tudják, hol kell keresniük a munkaerőt, tudják, hogy az ott élő emberek milyen napi problémákkal küzdenek. Tudják, hogyan kell felvenni a versenyt a közmunkával, amely rengeteg értékes dolgozót szívott el a munkaerő-piacról. Több mint 16 éve foglalkozunk ezzel, egy olyan kiterjedt munkavállalói adatbázist is létrehoztunk az évek során, amelyre bátran építkezhetünk a megrendeléseink során. Mindezt a tapasztalatot és ismeretet nem feltétlenül lehet elvárni egy leterhelt toborzási munkatárstól.

4. A varázsszó: rugalmasság

Az a legjobb a munkaerő-kölcsönzésben, hogy nem köti meg a cégek kezét. Mindig csak annyi munkaerőt kell megrendelnie, amennyire éppen szüksége van. Ha kevesebb a munka, nem kell feleslegesen fizetnie a dolgozóit. Ugyanakkor ha hirtelen még több emberre lenne szüksége, mi azt is biztosítani tudjuk.

5. Adminisztrációs terhek

Az sem elhanyagolható tény, hogy ha a HSA-nál a munkaerő-kölcsönzést választja, semmi más dolga nincsen, mint a megbeszélt időpontban és helyszínen várnia a kért létszámú, feladatra kész munkavállalót. Nem kell a szerződéskötéssel, az üzemorvosi vizsgálattal, a nyilatkozatok kitöltésével és semmilyen más, egyébként szükséges adminisztratív teherrel bajlódnia. Mindezt elvégezzük cége helyett, a törvényességet pedig garantáljuk.