loader image

Lehetőségek az előítélet árnyékában

A megváltozott munkaképességűek nem 100 százalékos értékű emberek, és nem érdemes őket alkalmazni. Ez a mondat egyszerűen nem igaz. Pontosabban egyik állítása sem igaz: lehetnek teljes értékű emberek és igenis megéri őket alkalmazni. Azt is elmondjuk, hogy miért!

A HSA Kft. – A hazai személyzeti szolgáltató kifejezetten hasznos kezdeményezésnek tartja, hogy a rehabilitációs hozzájárulás bevezetésével próbálják elősegíteni a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedését a munkaerőpiacon. Ez azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyeknek az alkalmazotti létszáma eléri a 25 főt, kötelesek megváltozott munkaképességű kollégát foglalkoztatni, különben rehabilitációs hozzájárulást kell fizetniük az államnak. Ha 40 dolgozónk van, akkor már minimum kettőt kell felvennünk, mindig a teljes létszám 5 százalékának megfelelően.

Ha nem tesszük ezt meg, minden egyes hiányzó megváltozott munkaképességű munkavállaló után évi 964 500 forintot kell fizetnünk. Nem kell Bolyai Jánosnak lennünk ahhoz, hogy kiszámoljuk, jobban jövünk ki egy négy órában alkalmazott megváltozott munkaképességű munkavállaló bérének és járulékainak a kifizetésével, mintha rehabilitációs hozzájárulást kellene fizetnünk. Egyrészt pénzt spórolunk meg, másrészt még munkaerőt is kapunk.

és nem feltétlenül „selejtes” munkaerőt, ahogyan azt sokan rosszul gondolják. Vannak olyan megváltozott munkaképességűek, akik egyfajta szellemi aranybányával érnek fel: diplomákkal rendelkeznek, idegennyelveket beszélnek, vagy éppen jobban értenek a számítógéphez, mint mi magunk. Aztán vannak olyanok is, akik azt mondják, a termelésben lenne szükségük munkaerőre, de ott nem lehet használni őket. Ez sem minden esetben igaz! Sok megváltozott munkaképességű alkalmas fizikai munkára is, az egészségi állapotától és orvosi papírjaitól függően akár nyolc órában, három műszakban is képes dolgozni.

Nem szeretünk bort inni, és vizet prédikálni, így mindjárt magunkat tudjuk példának állítani. A HSA Kft. 34 megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaz, és ez a szám még több is annál, mint ami szükséges lenne a rehabilitációs hozzájárulás fizetésének elkerüléséhez. Ráadásul változatos feladatkörökben foglalkoztatjuk őket: a takarítószemélyzettől kezdve az adminisztrációs munkákon át a recepciósokig megtalálhatóak, és értékes munkát végeznek nálunk.

A HSA Kft. az ön cégének is tud segíteni abban, hogy megtalálja a megfelelő megváltozott munkaképességű alkalmazottját, hiszen a társadalmi szerepvállalásunk céljából alapított Munkaerőpiacon Maradás Egyesületben tartjuk a kapcsolatot velük, és felkészítjük őket a piacorientált munkahelyek kihívásaira. Az érdeklődő cégeknél ráadásul munkakörelemzést is végzünk, amely alapján megállapítható, hogy mely munkakörökben alkalmazható megváltozott munkaképességű kolléga a szervezetükben.

Várjuk a megváltozott munkaképességű álláskeresők (tamop538@mpme.hu) és az érdeklődő cégek (ertekesites@hsakft.hu) jelentkezését a zárójelben megadott e-mail címen.