loader image

Itt a második esély az ingyenes szakképzésre!

> Már nemcsak az első, hanem a második szakképesítés megszerzését is ingyenesen biztosítja az állam.

> Diákkedvezmény, ösztöndíj és új, piacképes szakma megszerzésére nyílik lehetőség.

> Az esély diplomásoknak is szól korhatár nélkül.

Mostantól az sem baj, ha korábban már elvégzett valaki egy Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamot, mert a második így megszerzett szakképesítésért sem kell fizetni. Ez nagy lehetőség azoknak, akik szeretnék átképezni magukat, ugyanis korábban csak az első tanfolyam volt ingyenes, a másodikért sokszor több százezer forintot kellett fizetni önköltséges alapon. Ezt mostantól meg lehet spórolni, és ingyen lehet új életet kezdeni.

Nincsen korhatár sem, az első két OKJ-s képzés elvégzésének ingyenes lehetősége mindenki számára adott. Annyi kitétel van csak, hogy nappali tagozaton 25 éves korig lehet igénybe venni (a korábbi 21 helyett), aki ennél idősebb, az csak esti vagy levelező tagozaton kezdheti meg a tanulmányait. A felsőfokú képzés vagy a már megszerzett diploma sem akadály, és attól sem kell félni, hogy az OKJ-s tanévekkel fogynak a felsőoktatásban rendelkezésre álló államilag támogatott félévek.

érettségivel szakképesítésenként, tehát kétszer három éven keresztül lehet ingyen részt venni OKJ-s képzésen, de a legtöbb eleve csak két évig tart, és ingyenesek a szakképesítés-ráépülések is. Kedvezményekre is szert lehet tenni, hiszen a nappali és esti tagozaton tanulók jogosultak diákkedvezményes tömegközlekedésre, illetve a levelezősök is kedvezményes jeggyel utazhatnak az iskola és a lakhelyük között.

ó, mondd, te mit választanál?

Mivel sokaknak valószínűleg ez az utolsó esélyük az ingyenes tanulásra, érdemes körültekintően kiválasztani a képzést. általános tapasztalat, hogy olyan tanfolyamot nem célszerű választani, amelynek van felsőoktatásban is létező formája. Mert például, ha valaki elvégez egy műszaki menedzser OKJ-s képzést, az hátrányban lesz az ugyanezt a képesítést egyetemen vagy főiskolán megszerző álláskeresőkkel szemben.

Az ilyen jellegű tanfolyamokat csak egy már meglévő, erős végzettség mellé kiegészítésnek tanácsos választani. Például mi most egy magas beosztású pozícióba keresünk szakembert, akivel szemben a megbízónak az az elvárása, hogy legyen mérlegképes könyvelői végzettsége. Hiába találtunk már több olyan jelöltet is, aki képességei és tapasztalata alapján alkalmas lenne a munkára, mivel nincsen ilyen képesítésük, mégsem felelnek meg. Most az OKJ-s tanfolyamon viszonylag gyorsan orvosolható lenne ez a probléma.

Az OKJ-s képzésekkel ugyanakkor elsősorban a szakmunkák területén lehet komolyabban előretörni a munkaerőpiacon. A fémipari szakmunkásokat mindig keresik, a CNC-vonal nagyon erős, de például az egyik megbízónk öntödei szakembereket keres, akikből óriási hiány van. Még nem annyira elterjedt, és éppen ezért jó választás a munka- és egészségvédelmi képzés is, hiszen a termeléssel, gyártással foglalkozó cégeknél kötelező ilyen szakembert foglalkoztatni, és nincsen belőlük túlkínálat a piacon.

érdemes utánanézni a területileg meghatározott hiányszakmáknak is, mert azokkal egyrészt valószínűleg könnyen lehet álláshoz jutni, másrészt ezek elvégzése nemcsak ingyenes, hanem havi 10–30 ezer forintos ösztöndíjjal is járhat a képzés ideje alatt.