loader image

Irodavezetőnk, aki szabolcsi hagyományőrzésből főz

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 15. részében a HSA nyíregyházi irodavezetőjét, Baráth Zsoltot mutatjuk be.

Ha valaki ellátogat Nyíregyházán a Korzó Bevásárlóközpontban található HSA-irodába, és ott hervadt virágot talál, akkor Baráth Zsoltra kellene csúnyán néznie. De ilyen úgy sem lesz… „Igen, én gondozom a növényeket az irodában – ismerte el egy mosoly kíséretében Zsolt, aki nem irodavezetői mivoltában, hanem saját örömére bíbelődik a virágokkal. – Talán nem jellemző ez általánosságban a férfiakra, de én kifejezetten szeretek hobbiból kertészkedni. Otthon a lakóházunk kertjében is szívesen foglalkozom ezzel. Jól esik egy kis fizikai megterhelés, ami a szellemi munka után teljesen felfrissít.”

Másfél órás jövőtervezés lett az állásinterjúból

Szüksége is lehet arra, hogy kikapcsoljon egy húzós nap végén, hiszen 2015-ben még egyedüli projektvezetőként kezdett Nyíregyházán a HSA-nál, mostanra viszont már egy kilencfősre nőtt irodát irányít, és már nemcsak a város, hanem teljes Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a felügyelete alá tartozik. „Amikor beadtam a jelentkezésemet a HSA-hoz, elsősorban kihívásokkal teli mindennapokra vágytam, mert az előző munkám már nem állított izgalmas feladatok elé. Az állásinterjún a második körben a tulajdonos Mátyás László személyesen fogadott, és végül a tervezettnél hosszabban, másfél órán keresztül beszélgettünk. Olyan kihívásokat vázolt fel előttem, amelyek egyből megtetszettek, és ma már örömmel mondhatom, hogy megkaptam, amire vágytam” – árulta el Baráth Zsolt.

Azelőtt 25 évig az iparban dolgozott, de mindvégig emberekkel foglalkozott csoportvezetőként, műszakvezetőként vagy éppen üzemvezetőként. „Óhatatlanul belekóstoltam a HR-be is ezekben a munkakörökben” – tette hozzá. A HSA-nál az első évében ő vitte a cég összes nyíregyházi projektjét, majd később két másik kolléga csatlakozott hozzá, amikor már olyan sok lett a munka. 2016 júniusától lett irodavezető, miután elődje egy külföldi lehetőség miatt távozott.

A megkötött szerződéseknél csak az ikerlányaira büszkébb

„Itt voltam a kezdetektől, ismertem az összes szerződésünket és megbízónkat. Az nyíregyházi indulás után az első másfél-két év legnagyobb kihívása az volt, hogy megismertessük a HSA nevét a megyében. Most kezdjük el érezni a befektetett munkánk eredményét, hiszen ma már olyan jelentős cégek is maguktól keresnek meg minket megbízással, amelyek a kezdetekkor távolságot tartottak, mert nem ismertek bennünket. Minden egyes megkötött és teljesített szerződésünkre büszke vagyok, ezek a sikerek motiválnak napról napra” – avatott be minket Zsolt, akinek egyébként finommechanikai műszerész végzettsége van.

Két felnőtt lányáról, a 24 éves ikertestvérekről ha lehet, még nagyobb büszkeséggel a hangjában mesél. Tavaly végeztek a Debreceni Egyetemen, és mindketten angol fordítással, tolmácsolással foglalkoznak egy-egy komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégnél. Zsolt öt évnyi esztergomi kitérőt leszámítva az egész életét Szabolcsban töltötte. Kocsordról származik, Nyíregyházán pedig 2013 óta tölti mindennapjait. Kedvenc hobbija is szabolcsi gyökereihez kapcsolódik.

Slambuc, szilvalekvár: tradicionális szabolcsi ízek az asztalon

„Nagyon szeretek főzni. Volt egy időszak, amikor egyedül éltem, akkor tanultam meg bánni a fakanállal, de ma már az ismerőseim biztatására 15–20 fős baráti társaságoknak is merek főzni. A visszajelzések alapján nem megy rosszul… – fogalmazott Zsolt, aki nyári időszakban akár két-három hetente is biztosítja a különleges, sokszor helyi specialitású menüt az ilyen összejövetelekre. – Fontos számomra, hogy tradicionális, hagyományos szabolcsi ételeket, már-már elfeledett ízeket őrizzek meg. Példaként említhetem a slambucot vagy a szilvalekváros ételeket. Sok olyan régi, paraszti világban népszerű finomság van, amely mostanra sajnos eltűnt az asztalokról. A párommal kutatunk az ilyen receptek után az interneten, és meg is főzzük őket.”