loader image

Hogyan maradhat fiatalos egy idősödő kolléga?

Egyre többet hallani a generációs konfliktusokról a munkahelyeken, aminek a forrása az, hogy a huszonévesek és az ötven feletti dolgozók világnézete teljesen különböző, sokszor mégis együtt kellene dolgozniuk. Összeírtunk 4 tippet, amivel ledobhatjuk magunkról az „öreg” kolléga béklyóját.

„Miért ilyen slampos ma mindenki?” – teszi fel a kérdést A kezdő című filmben a hetvenéves gyakornokot játszó Robert De Niro, amikor először szembesül azzal, hogy milyen öltözetben érkeznek újdonsült kollégái első munkanapjukra. A férfi megelégelve a nyugdíjasok egyhangú mindennapjait csupa huszonévessel kezd együtt dolgozni. Nincs könnyű dolga, generációs szakadékkal kell megküzdenie. A következő tippek hasznosak lehetnek minden idős munkavállalónak, akinek fiatalokkal kell megosztania a munkaidejét.

1. Ne várjuk el, hogy a korunk miatt tiszteljenek!

Ne az életkorunkra koncentráljunk. Csak azért, mert idősebbek vagyunk, ne várjuk el a fiatalabb kollégáktól, hogy nagyobb tisztelettel viszonyuljanak hozzánk, mert ők már nem így vannak „bekötve”. A korunk helyett az évek során felhalmozott szakmai tudásunk és tapasztalatunk kerüljön az előtérbe, mert ha azt látják, hogy tanulhatnak tőlünk, meg fogjuk kapni a kellő tiszteletet.

2. Mutassuk meg, hogy nem vagyunk elveszettek!

A leggyakoribb vád, ami az idősebb munkavállalókat éri, hogy nem tudják vagy merik használni a modern technológiát. Talán mindenki tud olyan ismerőst mondani, akinek még mindig azért nincsen okostelefonja, mert irtózik az érintőképernyőtől, inkább ragaszkodik a hagyományos billentyűzethez. Ne maradjunk le, haladjunk a korral, és ha már egyszer beszereztünk egy okostelefont, bátran tegyük ki az asztalra, hadd lássák a kollégák, hogy nem vagyunk elveszettek a modern technikában sem.

3. Érdeklődjünk a felkapott őrületek után!

Mindig van valami, ami lázban tartja a világot. Ha az interneten rendszeresen olvassuk a híroldalakat, biztosan nem maradunk le ezekről. Néhány éve például a Pokemon Go folyt a csapból is. Ez egy videojáték volt eredetileg, de később rajzfilmsorozat is készült belőle. Aztán egy okostelefonokra letölthető alkalmazással élőben lehet játszani, begyűjteni a város különböző pontjain a pokemonokat. Mivel mindenki erről beszélt, a hasonló őrületek jó alkalmat jelentenek, hogy megmutassuk a fiatalabb kollégáknak, mennyire képben vagyunk, és egyből befogadóbbak lesznek velünk.

4. Kövessük a divatot, a trendeket!

Sajnos vagy nem sajnos, de olyan világot élünk, amikor a megjelenés alapvetően befolyásolja a kialakuló véleményünket a másikról. Emiatt is érdemes figyelni arra, hogy kövessük a divatot, ha nem akarunk múltszázadinak tűnni. Természetesen ebben nem célszerű átesni a ló túloldalára, a tinédzserek körében kedvelt ecsetfrizurát vagy szakadt farmert inkább mellőzzük. Ugyanakkor a szűkebb szabású, slim ingeket vagy nadrágokat kipróbálhatjuk a régi fazonú, egyenes vonalú darabok helyett. Egycsapásra kulturáltan fiatalosabbnak hatunk majd!