loader image

Hatvan évesen is fiatalnak érzi magát a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Május példaképe: Vrányis Józsefné.

Finom pörköltillat szűrődik ki az orosházi lakás konyhájából. Vrányis Józsefné otthon tölti a szabadnapját, mint mondja, házimunka is akad bőven. Takaréklángra állítja a tűzhelyet, hadd rotyogjon tovább a pörkölt a fazékban, és olyan lendülettel válaszol a kérdéseinkre, hogy hiába vagyunk harminc évvel fiatalabbak nála, igyekeznünk kell, hogy tartsuk vele a lépést.

Fürdőszobai csőtörés után új élet

Persze tudtuk, hogy kivel találkozunk, Ágnes tavaly novemberben került a HSA kötelékébe, és azóta kiemelkedően energikus munkát végez a Linamar Hungary Zrt.-nél. „Már az első találkozáskor látszott rajta, hogy hosszú távú munkalehetőséget keres. Hamar megtanulta a munkafolyamatokat, sőt a saját kis csapatát is próbálja összefogni. Ez kiemelten fontos, ugyanis csoportnormára dolgoznak a munkavállalók. Folyamatosan példát mutatva, a fiatalabb korosztályt is versenyre késztetve dolgozik” – jellemezte őt a HSA projektvezetője, Cseke József.

Ágnes gépi forgácsolóként autókba készülő fémalkatrészeket munkál meg a Linamarnál, ahová tavaly novemberben a HSA-n keresztül került, miután az előző munkahelyén kellemetlen változások következtek be, ezért felmondott. „Éppen csőtörés volt a fürdőszobában, és akkor még az is aggasztott, hogy munkanélküli leszek… Aztán megláttam a Szuperinfóban a HSA álláshirdetését, jelentkeztem, és miután jól sikerült a felvételi teszt, munkába is álltam” – emlékezett vissza.

Bűnözés az üzem fagyi-automatájánál

„Nagyon szeretek itt dolgozni, mert jó a kollektíva. A 18 évestől a 70 évesig minden korosztály megtalálható, és nincsenek civódások, élvezem a társaságot. Van egy fagyi-automata az üzemben, ami csavart fagylaltot ad. Újabban az esti műszak végén az egyik barátnőmmel azzal bűnözünk, hogy veszünk belőle egy fagyit, és amíg el nem fogy hazafelé, toljuk a biciklit. Olyan jól esik” – mesélte Ágnes, aki minden nap kerékpárral jár munkába, bár ennek nem mindig örült…

„Amikor elkezdtem itt dolgozni, mentünk bele a télbe, és Orosházán valahogy mindig szembe fúj a szél… – nevette el magát. – Akkor azért bosszankodtam, de mostanra az életem részévé vált a napi kétszer 15 perces kerékpározás. Olyannyira, hogy ha nem megyek dolgozni, hiányzik. Lehet, hogy hatvan éves vagyok, de kicsattanó erőben és fiatalnak érzem magam!”

Ágnes egyedül él, de van egy lánya, aki elképzelhető, hogy ugyanebben az üzemben fog dolgozni hamarosan. „Én mindenkinek csak ajánlani tudom a munkahelyemet, a három műszakos munkarendet például kifejezetten jónak tartom, a HSA pedig mindig korrekt volt velem – érvelt Ágnes, akinek a konkrét munkájával kapcsolatban kedvenc pillanata is van. – Miután megdolgozzuk a fémdarabot, olyan sima lesz a felülete, mint a selyem. Jó érzés ilyenkor utólag megérinteni.”

Hobbiból rajzol, nyugdíj mellett is dolgozna

Annak idején Szegeden grafikus szakon jelentkezett a középiskolába, és bár oda túljelentkezés miatt nem vették fel, de kerámiafestőként nagyon hasonló órái voltak. „Művészi rajzot tanultunk, tehát készítettünk csendéletet, portrékat, tájképeket, aktokat is – sorolta, hozzátéve, hogy manapság is a rajzolás az egyik kedvelt hobbija. – Mindig van nálam otthon rajzlap, és ha van kedvem hozzá, rajzolok. Például múltkor láttam Rod Stewart fotóját az újságban, akinek szerintem nagyon érdekes az arcberendezése, így nekiláttam lerajzolni.”

Azt mondja, hogy 65 éves koráig mindenképpen dolgozni fog, mivel a negyven éves munkaviszony után járó kedvezményes nyugdíjjal nem tudott élni, de a folytatás lehetőségét sem zárja ki. „Most élvezem, hogy pörgök, van ritmusa a napjaimnak. Meglátjuk, hogy milyen erőben érzem majd magam pár év múlva, de nem tartom kizártnak, hogy nyugdíj mellett is folytatom a munkát. Az ember szereti azt hinni magáról, hogy jól teszi a dolgát, de amikor ezt egy külső szempár is elismeri, mint most engem a HSA, az nagyon sok lendületet ad” – vallotta be. Tartson ki még sokáig az a lendület!