loader image

Fogtechnikusból lett zsáknyomdász a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Január példaképe: Darida Gábor.

Lassan már két éve lesz, hogy minden hónapban megválasztunk egy példaképet a HSA kölcsönzött munkavállalói közül, akinek a munkához való hozzáállása sokakat inspirálhat. Ilyenkor be is mutatjuk a Hónap példaképeit, és általában nemcsak szigorúan a munkáról beszélgetünk velük, hanem szóba kerül a család és a hobbik is. Szeretjük ezt a sorozatot, mert mi is jobban megismerjük a munkavállalóinkat, sokukról kiderül, hogy meglepően színes egyéniségek. A bő két év alatt azonban olyannal még nem találkoztunk, aki a hobbijának is egy olyan tevékenységet nevezett meg, amit más simán munkának gondolna. A mostani Hónap példaképe, Darida Gábor csupa meglepetés!

Az üzem után a természetbe vágyik

Miután a szarvasi HSA-irodában átvette az elismerő oklevelünket, és a fotók is elkészültek, meg sem állt a közeli erdőszélig. Darida Gábor 2014 óta dolgozik a világ egyik legnagyobb vetőmagüzemében, Szarvason a Pioneernál a HSA kölcsönzött munkavállalójaként, de aznap szabadnapos volt a munkahelyén. Egyik kollégájával azonban így sem tétlenkedett, mert elvállalták egy kb. 13 méter széles és egy kilométer hosszú erdősáv növényaljzatának megtisztítását. „Évek óta csináljuk már ezt azzal a céllal, hogy kitermeljük magunknak a begyújtóst télire a cserépkályháinkhoz. A munkáért cserébe ugyanis bizonyos mennyiségű fát elvihetünk. Tulajdonképpen ez a hobbim is egyben, mert szeretek kint a természetben, a friss levegőn lenni” – árulta el Darida Gábor, aki a munkahelyén egyébként az év háromnegyedét az üzemben tölti, így érthető, hogy vágyik a másfajta környezetre. A Pioneer zsáknyomdájában dolgozik, és amikor kiderült, hogy az eredeti szakmája fogtechnikus, egy újabb meglepő történettel gazdagodunk: hogyan került ide?

Nyolc évig fogtechnikusként dolgozott

„Azelőtt nyolc évig dolgoztam fogtechnikusként, és szerettem is a munkámat. Aztán a feleségemmel vettünk egy házat itt Szarvason, amihez hitelfelvételre is szükségünk volt, ezután pedig úgy döntöttem, hogy keresek valamilyen plusz pénzkereseti lehetőséget. Így kezdtem el a fogtechnikusi főállásom mellett szezonális munkákban kisegítőként dolgozni a Pioneernál. Aztán nagyjából fél évvel később kaptam az állásajánlatot, ami már teljes foglalkoztatásról szólt. Mivel addig fogtechnikusként teljesítménybérért dolgoztam, úgy döntöttem, hogy jobb lenne egy kiszámíthatóbb jövedelem, így elfogadtam a lehetőséget” – mesélte el a pályaváltásának sztoriját Darida Gábor, aki azért a fogtechnikusi tudását sem süllyesztette az asztalfiók mélyére. „Szerencsés helyzetben vagyok, mert a volt kollégáim kérni szokták a segítségemet az olyan munkafolyamatokkal kapcsolatban, amivel azelőtt én foglalkoztam. Ennek köszönhetően van lehetőségem arra, hogy a korábbi szakmámat is gyakoroljam néha.”

Akár tízezer zsákra nyomtat egy műszak alatt

Már az eddigiekből is kiderült, hogy Darida Gábor szorgalma valóban példaértékű, és ez is volt a legfőbb oka annak, hogy a HSA szakemberei őt jelölték ez e havi díjra. „Az elmúlt években volt alkalmunk alaposan megismerni, mint dolgozót, és meg kell mondjam, rendkívül megbízható munkaerő, a hozzáállása tökéletes” – árulta el róla irodavezetőnk, Molnár György. A zsáknyomdában Gábor feladata, hogy számítógép segítségével megszerkessze és rányomtassa az információs címkéket a kukoricával teli zsákokra. „12 órás blokkokban dolgozunk, és ha folyamatosan jön a rendelés, akár tízezer zsákot is felcímkézek egy műszak alatt” – avatott be minket egy érdekességbe a Hónap példaképe, aki ezt csinálja az év nagy részében, ám a nyári betakarítási időszakban az üzemet elhagyva ő is kint dolgozik a kukoricaföldeken agronómus asszisztensként. „Ilyenkor a mi feladatunk, hogy megtaláljuk azokat kukoricákat, amelyek méretben vagy színben eltérnek a normálistól. Egy hónapig figyeljük a földeket, majd rendelünk egy csapatot, amely eltávolítja őket. Ezután pedig a címerezésnél 100-150 ember munkáját felügyelem” – tudtuk meg Gábortól.

Izgalmas időszak: a második gyermekét várja

Körülbelül augusztus elején ér véget a nagy hajtás, és ilyenkor tudnak elmenni egy-két hét szabadságra a dolgozók. Gábornak ez most különösen jól jöhet, ugyanis épp akkorra várják a bölcsődei gondozóként dolgozó feleségével a második gyermekük születését – egy nyolc éves kislányuk már van. „Izgalmas időszakot élünk, és ha minden jól megy, augusztusban lesz lehetőségem otthon segíteni a feleségemnek a gyerekek körül. Ez egy olyan fáradság lesz, amit nagy örömmel vállal az ember” – fogalmazott beszélgetőpartnerünk. A végére azért az is kiderült, hogy van Gábornak egy klasszikus értelemben vett hobbija is: olykor-olykor videojátékokkal kapcsolja ki magát. „Gyerekkorom óta játszom hasonló programokkal, és ebből egy kicsi a mai napig megmaradt. Van egy PS4-esem, amivel általában háborús játékokkal játszom. De mivel nem szeretem, ha a lányom is látja ezt, csak nagyon ritkán van alkalmam rá. Így az igazi szórakozásomnak ma már tényleg azt tartom, amikor a természetben munkálkodom” – zárta szavait Gábor.