loader image

Ez legyen az első 4 lépés, ha munkatársat keres cégébe!

Egy hirtelen megüresedett pozíció jelentősen érezteti hatását a munkaszervezetben. életbevágóan fontos, hogy a lehető leggyorsabban sikerüljön pótolni a kieső munkatársat. Mi legyen ilyenkor az első teendő?

Először is, gondolja át, hogy a távozó kolléga tökéletesen ellátta-e a feladatát, vagy esetleg az új munkatársnak olyan kompetenciákkal is rendelkeznie kell majd, ami az elődjénél nem volt meg. Ilyen lehet például a jobb szervezőkészség, hatékonyabb időbeosztás, speciális számítógépes programismeret, másfajta végzettség, illetve gyakorlati tapasztalat, stb.

Második. Szánjon rá egy kis időt és írja össze, hogy a keresett munkakör esetében milyennek képzeli a tökéletes és milyennek a pozíció alap elvárásainak megfelelő jelöltet. (Pl. biztosan szüksége van-e a gépészmérnöknek angol és német nyelvtudásra a feladat ellátásához, vagy esetleg az ő munkakörébe inkább csak az angol nyelven kommunikáló partnerekkel való kapcsolattartás lesz releváns) Sokszor találkozunk olyan esettel, hogy a cégek első körben irreálisan magas elvárásokat támasztanak a kiválasztás során, majd több hetes időveszteség után döntenek csak az elvárások szintjének korrigálásán. A vállalatok általában végül az idealizált „tökéletes”, és a „megfelelő” kategóriák közötti szinten lévő jelölteket vesznek fel.

Harmadik. Gondolja át és egyeztessen HR-es kollégáival, hogy várhatóan a keresést házon belül is meg tudják-e oldani. Ténylegesen szükség van-e új kollégára, vagy elegendő lehet-e például egy átszervezés.

Negyedik. Ha mindent átgondolt és szükség van új kollégára, a keresést célszerű – a saját erőből végzett toborzási folyamatok mellett – személyzeti szolgáltatónak is kiadni. Ez nem kerül pénzbe, de mégis kiváló jelölteket fog kapni egy másik csatornán – a közvetítő cégen – keresztül is.

A legjobb választás az olyan közvetítő, aki a teljes toborzási és kiválasztási folyamatot ingyenesen elvégzi önnek, és csakis a sikeres közvetítés esetén számláz egyszeri sikerdíjat.

Miért éri meg kiadni a keresést személyzeti szolgáltatónak is?

álláskeresői adatbázis nagysága.

A cégek általában csak a korábban hozzájuk jelentkezett álláskeresőket regisztrálják és leggyakrabban csak valahol az egyik kolléga bejövő üzeneteit tartalmazó mappában. Ez legtöbbször néhány száz főt jelent. Egy munkaerő-közvetítésre szakosodott külsős szolgáltatónak viszont – a rengeteg állandóan futó keresésnek is köszönhetően – az évek alatt több tízezer főre duzzad a regisztráltakat tartalmazó adatbázisa. Emellett hozzáférésük van a legnevesebb online állásportálok adatbázisaihoz is. Egy keresés során pedig nem mindegy, hogy párszáz, vagy pedig több ezer fő „mozgatható meg”.

Olcsóbb és kiterjedtebb hirdetési lehetőségek

Egy-egy munkakör megüresedése esetén a cégek magas áron, darabra vesznek hirdetési felületeket az ismert online állásportálokon, vagy éppen a helyi nyomtatott sajtóban. Egy személyzeti szolgáltatónak viszont kedvező előfizetése van a legnépszerűbb felületeken, így vele fajlagosan olcsóbban hirdethet, akár a cége nevének megemlítése nélkül is. Emellett a több száz fős napi látogatottságot produkáló saját weboldalukon is elhelyezik hirdetését. Tehát amíg ön önállóan csak 3-4 helyen tudna hirdetni, addig külsős szolgáltatóval, akár 8-10 helyen is jelen lehet.

Időmegtakarítás

Egy önerőből végzett toborzási folyamat a pozíció jellegétől függően akár 2-8 hétig is elhúzódhat. A keresés egész embert kíván, sokszor pedig egy kisebb HR-es csapat összehangolt több napos munkáját. érdemes kiszámolni, hogy mindez mennyi idővel és mekkora költséggel jár. Ráadásul az így leterhelt kollégák nem tudják megfelelően ellátni azokat a teendőiket, amelyek a fő üzleti tevékenység és a napi ügymenet tökéletes ellátása megkívánna. A személyzeti szolgáltatónál viszont a kizárólag erre szakosodott szakemberek csakis azért fognak dolgozni, hogy megtalálják önnek a legmegfelelőbb új munkatársat. Elvégzik ön helyett a toborzás és kiválasztás teljes folyamatát, ezáltal cégében erőforrások szabadulnak fel és kizárólag a fő tevékenységre koncentrálhat.

Hatékonyabbá válik a keresés

Speciális toborzási ismeretekkel rendelkező szakemberek segítségével biztos lehet abban, hogy minden megüresedett álláshelyére előszűrt és a pozíció elvárásainak megfelelő jelölteket fog kapni.

Nincs kockázat

Köszönhetően a nagy szakértelemmel lefolytatott, összetett és több körös kiválasztási folyamatnak a közvetítőn keresztül önhöz érkező új jelöltek próbaidőn belüli felmondásának kockázata a minimálisra csökken. Azonban, ha egy új kolléga mégsem válna be, akkor a szolgáltató térítésmentesen pótolja.