loader image

El sem hinnéd, milyen könnyű legyőzni a munkahelyi stresszt!

> Ismerős az „egész világ összefogott ellenem” állapot?

> úgy érzed, hogy nem bírsz megbirkózni a stresszel a munkahelyeden?

> írtunk hat tanácsot, amit ha megfogadsz, más megvilágításba kerülnek a dolgok!

1. Fogadd el, hogy vannak nehéz időszakok!

Könnyen bele lehet esni abba a hibába, hogy amikor a munkahelyen összejönnek a dolgok, azzal hergeli magát az ember, hogy „ezzel sem nekem kellene foglalkoznom, az sem az én feladatom lenne”. De ez csak időpocsékolás. A mentálisan erősek tudják, hogy a kudarcok, a problémák, a nehézségek néha elkerülhetetlenek. és amikor ilyesmivel találják szemben magukat, és nem tudnak változtatni a körülményeken, akkor belátóan, minden erejükkel a megoldásra összpontosítanak.

2. Kezeld a helyén a hibákat!

Volt már olyan, hogy azt gondoltad egy hibádról, hogy az biztosan lerombolja az egész karrieredet? Ez egy olyan félelem, ami sokakban él, aztán persze a legtöbb esetben utólag kiderül, hogy olyan apróságról volt csak szó, hogy az érdemben semmilyen kihatással sincsen az ember jövőjére. Ennek ellenére ez a félelem az adott szituációban bénítóan hat és megtépázza az ember önbizalmát. Hibázni sosem jó, de mindenkivel megesik. Próbáljuk a helyén kezelni, tanulni belőle és nem kétségbe esni miatta!

3. Vigyázz az egészségedre!

A terminátor-üzemmódot hagyjuk meg Arnold Schwarzeneggernek, mert nem vagyunk gépek. A sok stressz alattomosan és fokozatosan támadja a szervezetünket, így ha elkerülni nem is tudjuk, muszáj legalább védekeznünk ellene. Ezért fontos, hogy karban tartsuk a testünket. A zsúfoltabb időszakokban még tudatosabban figyeljünk oda a vízfogyasztásra, a vitaminbevitelre friss zöldségek és gyümölcsök formájában, illetve a rendszeres mozgásra. A testünk hálás lesz érte!

4. Törekedj a magánéleti egyensúlyra!

Ha valaki nagyon elfoglalt, hajlamos szélsőségesen élni a magánéletét. Ennek egyik verziója, hogy a benne felgyülemlő feszültséget mindenáron az aktív szociális életével próbálja ellensúlyozni. Az amúgy is zsibbasztóan túlzsúfolt időbeosztását minden napra megterheli valami társasági programmal. A másik véglet, amikor egyfolytában lemondja a találkáit, a barátait és családtagjait a „fiók mélyére rejti”. Egyik sem jó – egyensúlyra kell törekedni! Legyen idő a társas kikapcsolódásra is, és arra is, hogy magunkra maradjunk a gondolatainkkal.

5. Vállald a felelősséget!

Stresszes szituációkban hajlamosak vagyunk a rossz körülmények áldozatának érezni magunkat. Ez az „egész világ összefogott ellenem” állapot. Ismerős? Nem jó, mert eláraszt negatív gondolatokkal, és igazából nem a világ hajt bele a rossz sorozatba, hanem Te saját magadat. A sikeres emberek tisztában vannak azzal, hogy a reggeli ébredésük és az esti elalvásuk között ők felelnek a tetteikért, a döntéseikért, nem pedig a körülmények. Próbáld ki, magabiztosabb leszel tőle!

6. Keresd a kihívást!

Nem kell rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélni a világot, amibe nyilvánvalóan nem fér bele a kemény gürizés. Viszont ha reálisan nézed a dolgokat, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a kemény munkából nemcsak nyűg és baj származik. Hanem ez egy kihívás, ami erősebbé, ellenállóbbá és magabiztosabbá tesz.