loader image

A „nyírbátori Joker” lett a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Október példaképe: Szabó Ádám.

Három évvel ezelőtt megcsörrent Szabó Ádám telefonja, és a vonal túlvégén kollégánk, Szabadfalvi Márton szólalt meg. Azért hívtuk fel, mert jelentkezett a HSA egyik álláshirdetésére, amelyben CNC gépkezelőket kerestünk. Azóta is cégünkön keresztül dolgozik a nyírbátori MSK Hungary csomagolási rendszerekre specializálódott gyárában, nem is akárhogyan.

Ha helyettesíteni kell, rá mindig lehet számítani

„Az egyik legrégebbi munkatárs, aki nemcsak keveset betegeskedik és hiányzik, hanem maximálisan lehet rá számítani a túlórák, plusz munkák kapcsán is. Hozzáállása kimagasló, megbízható, stabil munkavállaló” – ezzel az ajánlással jelölte Szabó Ádámot nyíregyházi irodánk a Hónap példaképének, de tudni kell még róla, hogy az eltelt idő alatt annyira univerzális, sokoldalú munkavállaló lett belőle, hogy egyfajta Jolly Jokerré vált a gyárban.

„CNC forgácsolóként kezdtem, aztán egy idő után átkerültem a vízvágóba, később pedig a lemezollót és a plazmavágót is kitanultam” – sorolja Ádám, hogy miként változott a feladatköre. Mivel nem sok olyan munkavállaló van rajta kívül, aki ennyi mindenhez ért a gyárban, megkönnyíti a műszakvezetők dolgát azzal, hogy ha helyettesíteni kell valamelyik részlegen, rá mindig számíthatnak. „Szeretek a gépekkel dolgozni, igazából mindegy is, hogy melyikkel. Az egyetlen nehézség ebben a körforgásban, hogy amikor átkerülök egy másik géphez, kell egy kis idő, mire átáll az agyam, ezért amíg nem veszem fel újra a ritmust az adott géppel, kicsit nehezebben megy a munka” – árulja el az 1990-es születésű munkavállaló.

Az itteni 15 ember összetartóbb, mint máshol 20”

Hajdúböszörményből származik, onnan a barátnőjével, Anettel együtt költözött a nyírbátori járásban található Nagyfenékre. „Ez egy alig több mint tíz fős kis tanya, nagyon más itt élni, mint a népesebb településeken. Csend van és nyugalom, ráadásul az itt élő tizenöt ember összetartóbb, mint máshol húsz, ami szerintem követendő példa” – jegyzi meg Ádám, hozzátéve, hogy önálló gazdálkodást szerettek volna létrehozni, és azért esett a választásuk Nagyfenékre, mert ott találták meg az ehhez legalkalmasabb körülményeket.

„Anettnek is van egy rendes bejelentett állása, csakúgy, mint nekem a HSA-nál, de emellett szívvel-lélekkel csináljuk a saját kis vállalkozásunkat. Nincs igazán hobbink, mert ez az, amiben megtaláltuk az értelmet és magunk megvalósításának lehetőségét” – fogalmaz. És hogy pontosan mivel foglalkoznak? Kézműves élelmiszereket állítanak elő, mint például kecsketej, kecskesajt, tönkölybúzából készült liszt, kenyér. „A minőséget tartjuk a legfontosabbnak, egyáltalán nem használunk adalékanyagokat, mert szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy milyen a valódi, organikus étel” – tudjuk meg tőle.

A hozzáállásával szeretne előrébb jutni az életében

Anettel komolyan tervezik a jövőjüket, a nyáron megvolt a leánykérés, és most a következő lépés az esküvő, majd a gyermekvállalás lenne. Mint mondta, amíg erre a pontra nem jutnak el, addig a saját gazdaságuk teszi ki az összes szabadidejüket, ami a munka mellett megmarad.

„Azt tartom, hogy ha az embert jól megfizetik a munkájáért, akkor boldogan teszi a dolgát. Én megfordítottam a dolgot, a hozzáállásommal szeretném elérni a jobb életet. Nem vagyok nagyravágyó, a biztos megélhetéssel már elégedett lennék. Örültem, hogy engem választottak a Hónap példaképének, mert ez azt jelenti, hogy akik látnak nap mint nap munka közben, azok is észrevették az erőfeszítéseimet. Nem szeretnék egoistának tűnik, de úgy érzem, kiérdemeltem ezt a munkámmal. Most már tudom, hogy érdemes így dolgozni” – zárta szavait Szabó Ádám, október példaképe.