loader image

A Google HR-vezetője a jó önéletrajzról

A Google HR-vezetője, Laszlo Bock LinkedIn oldalán álláskeresői kérdésekre válaszolt „hogyan írjunk jó önéletrajzot” témában. Tekintve, hogy a Google a világ egyik legnagyobb vállalata, úgy gondoltuk, érdemes megfogadni a magyar származású szakember tanácsait, így összefoglaltuk Nektek a kérdezz-felelek lényegét!

Laszlo Bock az elején leszögezi, hogy az általa leírtak nem a Google cégpolitikáját takarják, hanem a saját véleményét. Az pedig abból a tapasztalatból táplálkozik, amit több mint 20 ezer önéletrajz átnézése jelent, illetve az, hogy középiskolásoktól idősekig az összes korosztálynak tart tréningeket az álláskereséssel kapcsolatban. Nézzük, mit, hogyan lát!

1. Kell-e kulcsszavakat vagy szakzsargonokat írni az önéletrajzba?

Igen, csak meg kell találni a helyüket. Sok vállalat dolgozik olyan szoftverrel, amely a kulcsszavak alapján rangsorolja az önéletrajzokat és sok HR-es végzi a munkáját hasonló módon, divatos iskolákat és cégneveket keresve a pályázatban. Ha például műszaki területen dolgozol, legyen egy olyan rész az önéletrajzodban, amelyben felsorolod, milyen programozási nyelveket ismersz. Ha más területen dolgozol, akkor is megvannak azok szakzsargonok, kvalitások, amelyeket fel lehet sorolni. Viszont ne pazarold az időt és a helyet az igékre, mondatszövésekre. Csak készíts egy jól áttekinthető listát!

2. Kellene fizetni valakinek azért, hogy megírja az önéletrajzot?

Semmiképpen sem! A legjobb megoldás, ha az ismeretségi körünkben keresünk valakit, aki abban a pozícióban dolgozik, amit meg szeretnénk szerezni. Tanuljunk (nem, ne másoljuk le… nagy különbség!) abból az önéletrajzból, amivel ő sikerrel járt. Nézzük meg, hogyan írták körül a munkatapasztalataikat, képességeiket. Mert ők jól csinálták. Ne pazaroljuk a pénzünket olyan dologra, amit szívességből is megkaphatunk!

3. Bele kell-e írni a CV-be a 20 évvel korábbi munkahelyet?

Nem muszáj. A legtöbb HR menedzser szemében nem relevánsak a korai munkatapasztalatok. Nem érdekes, ha 20 évvel ezelőtt felszolgálóként dolgoztál, hacsak nem ebben a munkakörben szeretnél elhelyezkedni. Ha mindenképpen bele szeretnéd írni, akkor „Korábbi tapasztalatok” címszó alatt össze lehet foglalni, hogy dolgoztál például éttermekben, gyártósoron vagy non profit szervezetnél.

4. Az önéletrajzból lehet következtetni a pályázó teljesítményére?

Szerintem nem, mert az önéletrajz önmagában igencsak gyenge információforrás. A próbamunka és a kognitív képességeket feltérképező tesztek azok, amelyekből már komoly következtetéseket lehet levonni.

5. A legjobb munkaerő nem mindig rendelkezik a legjobb önéletrajzzal, egy korábbi bejegyzésben mégis azt írta, hogy a helyesírási hiba eleve kizáró ok. Miért?

Bevallom, időnként azért előfordul, hogy elengedek egy-egy helyesírási hibát, főleg ha például a jelentkező nem anyanyelvű angol. Ugyanakkor HR-es szemszögből nézve, ha választani kell két egyformán lenyűgöző önéletrajz között, úgy gondolom, természetes, hogy arra esik a választás, aki azt írja, hogy „professional blogger”, nem pedig azt, hogy „professional booger”.

6. Ha a HR-osztály feladata a legjobb ember kiválasztása, miért van az, hogy sok cég kiadja a toborzást munkaerő-közvetítő cégeknek?

Elárulom, hogy a munkaerő-közvetítő cégek csak a betöltött állások után kapnak pénzt, tehát nagyon is motiváltak abban, hogy alaposan végezzék a dolgukat. Az pedig, hogy mit látnak meg benned, az csak rajtad múlik.

7. Ha GYES-ről készülök visszatérni a munkaerő-piacra, hogyan magyarázzam a kiesett időt az önéletrajzban?

Nem kell sem megmagyaráznod, sem elrejtened. A családjuk mellől a munka világába visszatérő szülőkben vannak a legnagyobb kiaknázatlan lehetőségek. Ez az, amit a Google és egyre több és több cég kezd felismerni.