loader image

4 dolog, ami totál amatőr álláskeresővé tesz

– Ha nem tudod, mi az a négy dolog, könnyen el is követheted őket.

– Most megmutatjuk, hogyan legyél a legprofibb választás.

1. Reménytelen vagy – és ki is mutatod

A világon semmi sem szakszerűtlenebb annál, mint amikor valaki minden mindegy alapon megy el egy állásinterjúra. A suliban egy-egy vizsga alkalmával ez még elment, de a felnőttek világában nem járja. Az interjúztató mérföldekről kiszúrja, ha te sem bízol saját magadban, és igazából reménytelenül mentél el próbát tenni. Persze az érzéseken nehéz uralkodni, de sulykolnod kell magadba, hogy magabiztos vagy, azért jelentkeztél az állásra, mert a képességeid, a tapasztalatod alapján alkalmasnak tartod magad a feladatra. Ne legyél igenember, aki minden kérdésre csak helyeslően bólogat, és ne csak magadról beszélj. Bátran menj bele a szakmai kérdésekbe, és vállald fel a véleményedet.

2. Elrejted azt, aki valójában vagy

Nem teszel szívességet magadnak azzal, ha másnak mutatkozol, mint aki valójában vagy. és itt elsősorban nem is a szakmai kérdésekre gondolunk. A legtöbb állásinterjúnak van egy olyan szakasza, amelyben kicsit lazább, kötetlenebb beszélgetés folyik a felek között, amelyben az interjúztatók a személyiségedet akarják jobban megismerni. Ha te esténként pankrációt nézel és rappelsz otthon, akkor ne azt mondd, hogy Tolsztoj-regényeket olvasol és makettezel. Mert nem fogsz tudni róla hitelesen beszélni, ellenben a rapről képes lehetsz szenvedéllyel értekezni. és akkor már nem is az számít amiről beszélsz, hanem az, ahogyan. és azt gondolják majd rólad, hogy van benned szellem. és nekik is erre van szükségük.

3. Nem végzed el a „házi feladatodat”

Ha állásinterjúra készülünk, mindig van kötelező házi feladat. Fel kell készülnünk a cégből, ahol a terveink szerint dolgozni szeretnénk. Aki ezt nem teszi meg, az néhány perc alatt megbukik egy állásinterjún. és itt nem arról van szó, hogy ki fogják kérdezni a cég történetét kronológiailag (bár nem árt, ha a főbb eseményekkel tisztában vagyunk). Sokkal inkább az a fontos, hogy megértsük a cég céljait, értékrendszerét, hogy mit, miért és hogyan tesz. Ez alapos kutatómunkát igényel. és persze a konkrét pozícióból szakmailag is fel kell készülni. Az álláshirdetés leírásában valószínűleg részletezték az elvárásokat, feladatokat. Ezekről mind tudnunk kell beszélni, legyen a fejünkben egy-két ötlet, hogy ha megkérdezik, ezt vagy azt hogyan csinálnál, ne rögtönöznöd kelljen.

4. Nem ellenőrzöd, mit mond rólad az internet

A közösségi médiumok (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram stb.) világában a fél életünket az interneten töltjük, és akarva akaratlanul nyomokat hagyunk magunkról az online térben. és ezeket a Google féltve őrzi, hogy ha valaki kíváncsi ránk, jól megnézhessen magának. Ha behívnak egy állásinterjúra, mérget vehetsz rá, hogy az interjúztató rád keres, megnézi a Facebook-profilodat, blogodat, bármilyen fellelhető megnyilvánulásodat. Kerüld az interneten a politikai megnyilvánulásokat, a trágár kifejezéseket, ne írj rosszat az előző munkahelyeidről, főnökeidről. és kétszer is gondold meg, mit és hogyan teszel közzé, mert sosem tudhatod, hogy egy nap ki olvassa majd. és mi múlik rajta.