loader image

A Te főnököd melyik típus?

Ahhoz, hogy jól végezzük a munkánkat elengedhetetlen a harmonikus kapcsolat a felettesünkkel. Személyiségjegyek alapján 3 főnöktípust különböztethetünk meg, és nem árt megismerni ezeket, mert lehet, hogy úgy is folyamatosan dicséretet kapunk, hogy észre sem vettük.

1. A fejére hallgató főnök

Mindig megtartja a két lépés távolságot a kollégáitól, a viselkedése talán hidegnek tűnhet, hiszen elsősorban a munkára, a feladatokra koncentrál, többnyire csak azok kapcsán kezdeményezi a kommunikációt. A magánember kevésbé érdekli. Habitusából fakadóan ritkán dicsér, mert számára alapvető, hogy egy alkalmazott szakember jól végzi a dolgát. Az ilyen típusú főnöknél önmagában az a tény jelentős dicséret, ha hagy minket dolgozni, teret enged az elképzelésinknek, mert ez azt jelenti, hogy elégedett velünk.

Hogyan viselkedjünk?

Tényszerűen kommunikáljunk vele, a magánéleti fecsegéseket ne előtte bonyolítsuk. Privát gondjainkat csak akkor hozzuk fel, ha annak kihatása van a munkánkra, és ilyenkor kérjük a segítségét a megoldásban. Mivel ez a főnöktípus a hatékony problémamegoldás híve, ezért mi is törekedjünk erre, ám ha bizonytalanok vagyunk, bátran kérdezzünk tőle.

2. A szívére hallgató főnök

Igényli a személyes és őszinte figyelmet, sokszor szélsőséges érzelmeket vált ki. Bármennyire komoly pozícióban van, az emberi kapcsolatok, viszonyok alapján igazgatja a feladatokat. Nagy célokat tűz ki, új megoldásokat keres, ebből a szempontból inspiráló tud lenni a kollégái számára. Gyakran kiosztja a feladatokat, a végrehajtásban kevesebb szerepet vállal, mint magában az irányvonal kitűzésében.

Hogyan viselkedjünk?

Legyünk nyíltak vele és higgyünk az ötletei sikerében – ez az alapja annak, hogy bizalmi kapcsolatot alakítsunk ki vele. Készüljünk fel a folyamatos pörgésre, ad-hoc feladatokra, váratlan szituációkra, ami rendkívül rugalmasságot követel tőlünk akár a munkaidő tekintetében is. Emellett ugyanakkor megkapjuk tőle a szakmai kihívásokat és a teret a kibontakozásra.

3. Az ösztöneire hallgató főnök

Nála nem különül el a magán- és a szakember: igényli, hogy a napi feladatokon túl a magánéleti történésekről is információt kapjon. Ha beletartozunk abba a körbe, amellyel megoszt saját privát sztorikat is, az egyértelműen a jó kapcsolat jele. Gyakran köti egybe a megbeszéléseket közös ebéddel, vagy kávézással, ami közben a munka- és magánügyekre egyaránt fogékony.

Hogyan viselkedjünk?

Gyakorlatorientált főnökről van szó, akit elsősorban nem az ötletek (szívére hallgató) és az adatok (fejére hallgató) érdekelnek, hanem maga a megvalósítás. A gyakorlati teljesítményünk alapján ítél meg minket, ezért fontos, hogy proaktívak legyünk, kezdeményezzünk, lássa rajtunk a tettvágyat, a tenni akarást.