loader image

Így kezeljük a gyenge pontokat az önéletrajzban!

Sokat beszélünk arról, hogy milyennek kell lennie egy jó önéletrajznak, de néha megesik, hogy hiába tudjuk, mit kellene tenni, nincs lehetőségünk rá. Mit tegyünk, ha nincsen egy igazán odaillő fotónk? Ha hosszabb ideig munka nélkül voltunk? Vagy ha kirúgtak minket az előző munkahelyünkről?

Sokat beszélünk arról, hogy milyennek kell lennie egy jó önéletrajznak, de néha megesik, hogy hiába tudjuk, mit kellene tenni, nincs lehetőségünk rá. Mit tegyünk, ha nincsen egy igazán odaillő fotónk? Ha hosszabb ideig munka nélkül voltunk? Vagy ha kirúgtak minket az előző munkahelyünkről?

A nagy fotó probléma

Alapszabály, hogy az önéletrajzhoz fotót kell csatolni. Ez lehetőleg ne egész alakos, hanem porté kép legyen, amelyen az arc közel van. Üzleties, visszafogott, mégis mosolygós fotó, amelyen megmutatkozik az igényesség, ápoltság. De mi van, ha nincsen ilyen képünk, és pénzt sem tudunk költeni rá? Ha sehogy sem tudunk odaillő fotót előállítani, akkor inkább ne csatoljunk képet, ami még mindig jobb megoldás, mintha olyat mellékelnénk, ami kifejezetten hátrányos. Ha összeszedett az önéletrajzunk, fotó nélkül is lehet esélyünk.

Nem felelünk meg minden feltételnek

„Szakirányú végzettség, több éves releváns munkatapasztalat, két idegennyelv tárgyalási szintű ismerete…” – akár egyetlen álláshirdetésben összpontosulhatnak ilyen magas elvárások. Amikor egy cég meghirdet egy pozíciót, a tökéletes pályázóra szabja a kiírást. Tökéletes ember azonban nincsen, így ha nem is teljesítünk minden feltételt, attól még lehet próbálkozni. Persze ha például teljesen más a szakterületünk, kár pályázni. A feltételek 80 százalékának azért jó, ha megfelelünk. De semmiképpen se ferdítsünk, színezzük ki a jelentkezésünket csak azért, hogy jónak tűnjünk. Inkább arra koncentráljunk, amiben tényleg jók vagyunk. Érdemes felírni egy lapra az összes képességünket, tudásunkat címszavakban, amit a munkaerőpiacon megszereztünk. Ez nekünk is egy jó térképet jelenthet, mert biztosan sok olyan feladatot is megtanultunk, ami nem feltétlenül tartozott az adott feladatkörünkhöz.

Nagy lyukak vannak az önéletrajzban

Egy hosszú álláskeresés akár két évig is eltarthat. Persze egy ilyen terjedelmes időszakban biztosan jönnek ilyen-olyan alkalmi munkák, de ezeket nem biztos, hogy érdemes beletenni egy önéletrajzba. De mit kezdjünk az így ott tátongó lyukkal, amivel el kell számolni? Választhatjuk a funkcionális önéletrajzot a kronológiai helyett. Ebben nem évszámok, hanem munkatapasztalat alapján rendezzük a karrierünket. Így nem azt írjuk, hogy 1999–2003-ig asztalosként dolgoztunk, hanem azt, hogy Asztalos munkatapasztalat: 4 év. A másik út, hogy őszintén leírjuk, hogy abban a két évben munka nélkül voltunk, de úgy, hogy közben kiemeljük, mi mindent csináltunk ebben az időszakban. Pl.: elvégeztünk egy számítógépes tanfolyamot, angolul tanultunk stb. Mutassuk meg miben lettünk többek a munkanélküliség alatt.

Kirúgtak az előző munkahelyünkről

Az állásinterjún biztosan szóba kerül, hogy miért jöttünk el a legutóbbi munkahelyünkről. Akármilyen sérelem is ért ott minket, ne szidjuk az előző munkáltatónkat, mert ezzel bizalmatlanságot keltünk. Értelmes magyarázatot azonban kell tudnunk adni egy kirúgásra is. Ha leépítés volt, azt például indokolhatjuk a piaci viszonyok megváltozásával, az iparág visszaesésével.