loader image

„Mindig valami újdonságon töröm a fejem”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 21. részében a HSA nyíregyházi toborzási koordinátorát, Tóth Editet mutatjuk be.

Jó pap holtig tanul, tartja a mondás, és a nyíregyházi HSA-irodában dolgozó Tóth Edit alátámasztja az üzenetét. 2004 óta a mostani az első év, amikor nem képezi magát tovább iskolai keretek között, ami persze nem azt jelenti, hogy jelenleg nem tanul. Mostanában a 19 éves fia segít neki abban, hogy megértse és jól használja a fiatalok „Instagram-nyelvezetét”, ami a mindennapi munkája során is hasznos.

Illik az állandó pezsgés a személyiségéhez

„A fiatalabb korosztályokat is meg akarjuk szólítani, és nekem fontos, hogy értsem azt a nyelvet, amit használnak. Ezért a fiamon szoktam tesztelni, hogy ha van egy ötletem, azzal célba fogok-e érni náluk, vagy esetleg már túl sok, amit kitaláltam” – árulta el Edit, akinek egyébként ha tanulásról van szó, a pályaorientáció és a pszichológia a két kedvenc témaköre. Gyógypedagógusként végzett az egyetemen, mesterszakon pedagógiai szakvizsgát tett, amikor pedig látta, hogy humán erőforrás területen fog dolgozni a jövőben, a Debreceni Egyetem kihelyezett karán elvégezte a Munkaerőpiaci tanácsadó szakot is. „Amikor 2015-ben megnyílt Nyíregyházán a HSA-iroda, és a párom elkezdett itt dolgozni, rajta keresztül vonódtam be ebbe a világba. 2016-ban megváltozott munkaképességű munkavállalókkal kezdtem el foglalkozni rehabilitációs tanácsadóként, és közben kisebb projektekben is részt vettem. Idén augusztustól pedig toborzási koordinátorként dolgozom a HSA-nál, és úgy érzem, ebben a munkakörben magamra találtam. A folyamatos pezsgés, a kapcsolatépítés, a munkavállalókkal való személyes kapcsolattartás nagyon illik a személyiségemhez.”

A nulláról kellett építkezniük Nyíregyházán

Edit azelőtt 15 évig gyógypedagógusként dolgozott, és elsősorban 14–22 éves fiatalokat segített életszemlélet-váltásban, életvezetésben. „Ennek nagy hasznát veszem a mostani munkám során, hiszen az is feladatom volt, hogy megtanítsam a pácienseket önmagukba nézni. Most a munkavállalókkal való személyes beszélgetések gyorsan átcsapnak karrier-tanácsadásba, ami során értékesek a korábbi tapasztalataim” – vont párhuzamot Edit, aki Nyírbátorból származik, és lassan négy éve költözött Nyíregyházára. Munkájában azt tartja a legnagyobb kihívásnak, hogy meg kellett ismertetniük helyben a HSA-márkanevet. „A nulláról kellett felépítenünk mindent. Úgy érzem, az elmúlt három évben elértük, hogy az emberek már ismernek minket és megbíznak bennünk, sok barátra is szert tettünk az eltelt idő alatt – mesélte Edit, aki viszont azt is hangsúlyozta, hogy ehhez a munkához minden támogatást megkap. – Mindig valami újdonságon töröm a fejem, hogy miben tudnánk tovább fejlődni. Élvezem, hogy itt kiélhetem a kreativitásomat, mert ha kitalálok valamit, általában nyitott fülekre találok. Látják, hogy a cég javát akarom képviselni, és örülök, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak.”

Félt a kutyáktól, de most terapeutának készül

Hogy tényleg mindig valami újdonságon töri a fejét, az a legújabb hobbijából is tökéletesen látszik. Két hete büszke gazdája egy bichon bolognese kölyökkutyának, de nem csak átlagos kutyatartó szeretne lenni. „Jenny hat hetes korában került hozzánk, és ennek története van. Én ugyanis régebben nagyon féltem a kutyáktól, nagyjából három éve kezdtem el megbarátkozni velük. Most azért szerettem volna saját kutyát, mert az a célom, hogy kutyaterápiát tudjak végezni. Tapasztaltam, hogy sok mentális zavarral küzdő ember él, akiken az állatterápiával sokat lehetne segíteni. Még tanuljuk egymást Jennyvel, azt már észrevettem, hogy ha jutalomfalatról van szó, akkor kezesbáránnyá változik, de kell egy–másfél év, hogy kiderüljön, alkalmas-e terápiás kutyának. Ehhez neki és nekem is vizsgákat kell teljesítenünk, úgyhogy majd meglátjuk, hogy megmarad-e szeretett családtagnak, vagy ezen túllépve a munkatársam is lesz egy napon” – mosolygott bizakodva Edit. Mi előre szóltunk: jó pap, holtig tanul, és Edit mindig talál új kihívást.