loader image

„Mindig ki akartam törni, sorsfordítóvá válni”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Kollégáinkat bemutató sorozatunk 7. részében a HSA régióvezetőjének, Farkas Adriánnak a nem mindennapi történetéről olvashattok.

„Amikor kijöttem a szobámból, a szüleim a konyhaasztalnál ültek sírdogálva. édesanyám kezében a nadrágom, amit előző este dobtam a szennyesbe, és apámmal mutatják a pénzt, amit találtak benne. Több százezer forintot…” – meséli Farkas Adrián az esetet, amikor a szülei meg voltak győződve arról, hogy alvilági drogügyletekbe keveredett. ő meg bizonygatta, hogy dehogy… Ez csak diákmunka!

Magyarbánhegyes egy Békés megyei, 2000 fős, hátrányos helyzetű kistelepülés. Az ott élő lakosság jelentős része a mezőgazdaságból próbálja előteremteni a mindennapi betevőt. Váltakozó sikerrel. Amikor Adrián azt mondja, hogy hazamegy a szüleihez, akkor Magyarbánhegyesre tart. A családja dinnyetermesztéssel foglalkozik, gyerekként ő is keményen dolgozott a gazdaságban, és ma már nosztalgikusan idézi fel a több mint tíz évvel ezelőtti történetet.

Melírozott hajú diák vs. öltönyös menedzserek

„A békéscsabai Meló-Diáknál voltam projektvezető, és 2005 karácsonyi időszaka előtt felhívott Budapestre a Tesco HR-igazgatója. Akkoriban még fociztam, bőrgatyában jártam és melíroztattam a hajamat… Nem volt éppen menedzserkinézetem, de kíváncsi voltam, elmentem a találkozóra, amelyen nyolc öltönyös ember ült velem szemben. Négy áruházuk volt a térségben, és decemberre negyvenezer munkaórás igényük volt diákokra. Kérdezték, hogy meg tudom-e csinálni, én meg rávágtam, hogy persze… – lendül bele a sztoriba.

Sikerült teljesítenie a vállalást, és ez volt az első jelentős mérföldkő a pályafutásában. Megkapta érte a kiváló témavezető díjat, mert országos szinten is ő hozta össze a legtöbb munkaórát a Meló-Diák-hálózatban. „Ez a teljesítményarányos fizetésemen is meglátszott. éppen megkaptam a béremet, ami benne maradt a nadrágomban. Egy szerény parasztcsalád a miénk, nem volt egyszerű kimagyaráznom, hogy miért volt ilyen sok pénz nálam…” – teszi hozzá Adrián.

Dinnyeszedő, árufeltöltő és majdnem fogorvos

Már az is érdekes, ahogy a Meló-Diákhoz került. Miután elvégezte a szakközépiskolát, gazdasági vonalon tanult tovább a főiskolán, és mellette egy alapítványi iskolában üzleti angolra járt. Ott egy osztálytársa rábeszélte, hogy menjen diákmunkára. „Kezdetben nem akartam, mert ott volt nekünk a dinnyetermesztés, de aztán meggyőztek” – magyarázza Adrián, aki árufeltöltőként kezdett, innen küzdötte fel magát projektvezetőnek. Hogy milyen a sors? Az első önálló projektjében dinnyeszedési munkára kellett diákokat toboroznia…

Apropó, sorsszerűség! Hamarosan megnősül, és a menyasszonya foglalkozása fogorvos. Az érdekesség, hogy egy év után Adrián ott akarta hagyni a gazdasági főiskolát, hogy fogorvosnak tanuljon helyette. „Nagyon erős volt bennem a motiváció, hogy kitörjek a kis falunkból, hogy sorsfordító legyek, hogy a szüleimet is támogatni tudjam. Az első főiskolai év után a fogorvosi szakmát anyagilag kifizetődőbbnek gondoltam. Magántanárhoz jártam biológiára és kémiára, de közben annyira beindult a diákmunka, hogy az lett az első, és végül nem próbálkoztam meg a felvételivel” – meséli Adrián, aki végül levelezőn szerezte meg a gazdasági diplomáját.

Rafael Nadal és az akaraterő diadala

A HSA-nál is kitartó munkával építette fel magát, volt irodavezető is, most pedig régióvezetőként körülbelül 40 ember munkájáért felel. „Azt szeretem az itteni munkában, hogy nincs két egyforma év. Mindig új kihívások jönnek, amelyek nem engednek megöregedni, folyamatosan meg kell újulni. A vezetőnktől, Mátyás Lászlótól olyan szemléletmódot és szakmaiságot tanultam a HSA-nál, amivel ha bemegyek egy multihoz, biztos lehetek benne, hogy szakértőként tekintenek majd rám. Mindig, mindenhová felkészülten érkezem” – jelenti ki.

Még a hobbiját sem veszi félvállról. „Régebben fociztam és kosaraztam, szoktam wakeboardozni is, de most a tenisz visz mindent. Heti négy edzésem van, és indulok országos bajnokságon a harmadosztályban – osztja meg velünk. A közelgő lakodalmát egy teniszpályára szervezi kedvesével, nemrég pedig Monte Carlóban járt, ahol élőben nézte meg Rafael Nadal egyik meccsét. „Régebben Federer-rajongó voltam, ő egy istenadta tehetség. ám amióta láttam testközelből Nadalt, tudom, hogy hihetetlen kitartás jellemzi, elképesztő mennyiségű munka van benne. Az akaratereje rendkívül szimpatikus nekem.”

Jobban megismerve Adriánt, ezen egy pillanatig sem csodálkozunk.