loader image

„A munkám a hobbim, a hobbim a munkám”

Szerintünk az álláskereső nem robot, a munkaadó pedig nem rabszolgatartó. Mi az embert látjuk mindkét félben. De mi is azok vagyunk… Munkatársainkat bemutató sorozatunk 32. részében a HSA Group szentesi projektvezetőjét, Kovács Máté Józsefet mutatjuk be.

„Rajtam nem azt látják az emberek, hogy kiszáll a srác a kocsiból, aztán elkezd dirigálni” – ez volt az a mondat, ami a leginkább megfogott minket a Kovács Máté József kollégánkkal folytatott beszélgetés alatt. Arról mesélt, hogy Orosházán lakik, onnan jár be dolgozni a szentesi irodába és az üzemlátogatásokra, így heti három-négy alkalommal együtt utazik a kölcsönzött munkavállalókkal a céges buszjáratokon. „Közvetlenebb kapcsolat alakul ki ennek köszönhetően a dolgozókkal, ami sokat segít a munkámban” – tette hozzá projektvezetőnk, aki újabb példáját adja annak, hogy a HSA-nál mennyire odafigyelnek az emberi kapcsolatokra.

Hétfőtől vasárnapig, reggel 5-től este 10-ig

Máté tanulmányai 2012-ben fejezte be a békéscsabai Szent István Egyetem gazdasági karán, gazdálkodás és menedzsment szakon. Kollégiumi évei alatt többször végezett diákmunkát a Meló-Diáknál, így alakult ki egy alapkapcsolat a cégcsoporttal. 2017 márciusában csatlakozott szentesi irodánk csapatához, és azóta két stratégiai jelentőségű projektet visz: a kisállateledel-gyártással foglalkozó Marshoz és a villamossági termékek gyártásában érdekelt Legrandhoz toboroz munkaerőt. A jogviszonyos foglalkoztatás mellett diákmunka is tartozik hozzá, amire a Hungerit baromfifeldolgozó üzemében van lehetőség. Jól mutatja a fejlődést, hogy van olyan projektje, amelynél kezdetben 50 fős létszámigényt kellett biztosítania, de ez ma már 170 főre szökött fel. „Nagy területet fedünk le, esetenként már 80 kilométeres körzetben folytatjuk a munkaerő toborzását, ami tulajdonképpen hétfőtől vasárnapig, reggel 5-től este 10 óráig tart. Lényegében az összes napom erről szól” – árulta el Máté, de a legkevésbé sem panasszal a hangjában. Már több mint két és fél éve csinálja, és nem sokan bírnák ezt a tempót. Hamar megkapjuk a választ, hogy neki miért megy mégis. „Azt szoktam mondani, hogy a munkám a hobbim; a hobbim a munkám – jelentette ki. – Egyszerűen szeretem a foglalkozásomat, nem véletlen, hogy korábban is hasonlóan intenzív munkát végeztem. Mivel élvezem csinálni, ezért nem is emészt fel.”

Ha megégeti magát, nem nyúl oda többet

Jó, ha valaki szereti a munkáját, de vajon meg is tudja-e fogalmazni, hogy pontosan mit szeret benne? „A sikereket – vágta rá Máté. – Ebben a szakmában nem jár aranyérem azért, ha jól teszed a dolgod, nem ilyenfajta sikerekre gondolok. Engem az éltet, amikor minden zökkenőmentesen működik, a megrendelő cégek és a munkavállalók is elégedettek, amikor kialakul a jó kapcsolat az emberekkel. Abból érzem, hogy jól végzem a feladatomat.” Persze aki dolgozik, az hibázik is néha, Máté mindennapjaiban sem minden fenékig tejfel. „A mi szakmánkban sűrűn előfordulnak kisebb-nagyobb kudarcok is, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szerettük volna. Ezeket is felhasználom, próbálok tanulni belőlük. Az a típus vagyok, aki képes beismerni, ha hibázott, mert úgy gondolom, hogy senki sem tévedhetetlen. De ha egyszer megégettem magam, biztos, hogy nem nyúlok oda többet, ugyanazt a hibát nem követem el kétszer” – fogalmazott Máté, aki kifejezetten szereti, hogy projektvezetőként egy személyben felel sok mindenért. „Borzasztóan rendmániás vagyok, és ez a munkámban is meglátszik. Szeretek önállóan dolgozni, kialakult rendszerem van mindenre, pontosan tudom miért hová kell nyúlnom, és ezért tudok hatékonyan működni.” Ennek köszönhetően 2017-ben a szarvasi iroda év projektvezetői díját kapta meg.

A legismertebb DJ-ket sportmotorra cserélte

Azelőtt is szüksége volt ezekre a képességekre, hiszen a HSA-s munkája előtt Békéscsabán egyetemi klubot üzemeltetett, majd később DJ-kkel dolgozott együtt, mint például Droplex, akiknek a turnéit, bulijait szervezte országos szinten, ami mellett ő maga is lemezlovasként tevékenykedett. „Rengeteg voltunk úton, évi 100 ezer kilométert is megtettünk. A legismertebb magyar DJ-kkel is játszottam együtt, mint például Sterbinszky vagy Bárány Attila, Chris Lawyer” – árulta el Máté, aki azért havi egy-két diszkóban még részt vállal, ami a korábbi évi 90-100 alkalomhoz képest inkább már csak hobbinak nevezhető. 2015-ben Budapesten Will Sparksszal játszott egy buliban a Rio XXL-ben de volt, hogy Vini Vicivel, a Nervóval, Basshunterrel, Devochkával vagy Timmy Trumpettel lépett fel egy szórakozóhelyen. Fesztiválokon is részt vett, mint például a FÖHE, Beach Festival, KTN, SZIN, EFOTT. Ezt a szenvedélyét egy új váltotta fel: a motorozás. „15 éves korom óta motorozom, de komolyabban azóta foglalkozom vele, hogy a DJ-s korszak háttérbe szorult, így lett hétvégente két-három órám, amikor a barátokkal hódolhatok ennek a hobbinak. Egy Honda CBR1000RR típusú sportmotorom van, ami sokat segít abban, hogy kikapcsoljak. Bármilyen hobbim volt korábban, egy idő után a munkám kezdett kattogni az agyam közben. Egy ilyen nagy teljesítményű motornál viszont akkora a felelősség, hogy muszáj oda koncentrálnom, így a munkával kapcsolatos gondolataimat félre tudom tenni arra a pár órára.”