loader image

„Szeretném a munkámmal viszonozni a lehetőséget” – mondja a Hónap példaképe

Hiszünk abban, hogy ha korrekt a kapcsolat, akkor a munkavállaló jobban teljesít, a munkaadó hálás, és végül mindkét fél elégedett. Közvetítőként igyekszünk példát mutatni ebben, ezért életre hívtuk a „Hónap példaképe” programunkat. Ennek keretében hónapról hónapra elismerünk egy a HSA-n keresztül dolgozó, kiemelkedő hozzáállású munkavállalót. Augusztus példaképe: Perecsinszka Natália.

Amióta elindítottuk a Hónap példaképe kezdeményezésünket, még nem volt olyan nyertes, aki olyan rövid ideje dolgozott volna az adott cégnél, mint Perecsinszka Natália. Idén május 22-én kezdett a jászberényi gyárban, ahol betanított fizikai munkát végezve hűtőajtók záródását biztosító gumiprofilok forrasztását végzi. Az ő példája mutatja, hogy rövid idő alatt is lehet kiemelkedő, példaértékű teljesítményt nyújtani. „Már a betanulási időszak során elérte a 100 százalékos teljesítést, sőt meg is haladta azt, ennek köszönhetően már az első hónapokban kapott bónuszt a cégtől, holott ez a próbaidő alatt nem gyakori a vállalat életében” – emelte ki Natáliával kapcsolatban az őt a díjra jelölő projektvezetőnk, Tóth Gábor.

A 29 éves Natália a munkalehetőség miatt költözött Jászberénybe férjével együtt a kárpátaljai Ungvárról. Bár már az édesanyja is Ukrajna területén született, magyar családban, magyarként nevelték fel, így a nyelvtudásával is sokat segített. „Rajta kívül három ukrán munkavállaló is dolgozik a vállalatnál, akiknek Natália nagymértékben megkönnyítette a beilleszkedését, és nekünk, a HSA-nak is sokat segített a magyarul nem beszélő munkavállalók beléptetésében és a különböző ügyintézéseik kapcsán” – tette hozzá Gábor.

Natália május óta nagyon megkedvelte a munkahelyét, Jászberényt és a helyi embereket is. „Jól érezzük magunkat itt, a város központjában élünk egy kis lakásban. A férjemmel kaptunk egy-egy biciklit a cégtől, hogy könnyebb legyen a munkába járás, de szeretünk a városban is barangolni velük. Nagyon kedvesek az emberek, egyáltalán nem úgy érezzük magunkat, mintha egy idegen országban élnénk. Olyan, mint otthon – mesélte a félreismerhetetlen kedvességgel a hangjában Natália. – A munka nem túl nehéz, a kollégák is nagyon segítőkészek. Ráadásul a férjem is a cégnél dolgozik, ő mozgatja azokat a gumianyagokat, amiket nekem a hűtőkre kell forrasztanom.”

Május nagy változást hozott a fiatal pár életébe, hiszen nemcsak új munkára és otthonra leltek, hanem akkor házasodtak is össze. „Szeretnénk megvetni a lábunkat, anyagilag megerősödni kicsit, aztán ha már biztosak az alapok, tervezzük a gyermekvállalást” – árulta el Natália. Odahaza egyébként közgazdasági diplomát szerzett, a férje pedig cukrászként végzett. „Az Ukrajnában szerzett diplomámat el kellene fogadtatni az Európa Unióban, ennek még utána kell járnom, hogy mi szükséges hozzá. De még nem zártam le a tanulmányaimat, szeretném tovább fejleszteni magam, például a sport területe nagyon érdekel” – fogalmazott, és amikor beszélgettünk, akkor is éppen a konditeremben volt. Rendszeresen fut, teniszezik és crossfit edzésekre jár.

Felvetődött bennünk a kérdés, hogy közgazdasági diplomával a kezében nem érzi-e rangon alulinak a betanított munkát. Röviden: nem. Bővebben elmondja ő. „Amikor belekezdek valamibe, azt mindig szeretem a legjobb tudásom szerint csinálni. Nekünk nagy segítség volt ez a munkalehetőség, úgyhogy próbálom a teljesítményemmel viszonozni a minket támogató emberek kedvességét. Az elején nem tudtam tartani a tempót a már 10–15 éves tapasztalattal rendelkező kollégákkal, és ez nagyon zavart. Sokat tanultam tőlük, és örülök, ha mások úgy látják, hogy jól dolgozom” – magyarázta Natália.

A válaszában megfogalmazott gondolatokat pedig eltesszük saját magunknak is, mert követendő a hozzáállása – ezért is lett ő augusztus példaképe.