loader image

Pulykapénz helyett cafeteria

A bevásárlóközpontokban szépen sokasodik az egy négyzetméterre jutó vásárlók száma, a plázarádiókban már hetek óta egymást váltják a hideg beköszöntével leporolt, összebújós, mézes-mázos melódiák. Ha másból nem is, ebből egyértelműen következik: hamarosan itt a karácsony, itt az év vége. és itt az ideje a bónuszok, jutalmak kiosztásával kedveskedni a dolgozóknak.

Bevett szokás az úgynevezett pulykapénz kiosztása ebben az időszakban, ami nyilvánvalóan jó ajándék, hiszen az az ember még nem született meg erre a világra, aki ne örülne egy kis pluszpénznek. A gazdasági válság azonban nagy úr, különösen a pénzügyek év végi zárásának és a jövő évi költségvetés kidolgozásának kellős közepén, ezért egyre több cégnél válik luxussá az effajta bónusz. Létezik azonban alternatív megoldás, amelynek adott esetben ugyanúgy örülnek majd a kollégák, és a vállalkozásunkat is megkíméli a kedvezményes adózásával. Ezt pedig úgy hívják: cafeteria. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk egy wellness-hétvégére felhasználható utalvány kevésbé személytelen, mint egy – jó esetben – vaskos boríték. De lássuk a konkrét ötleteket!

SZéP-kártya
A Széchenyi pihenőkártyával évente 150 ezer forint vendéglátásra, 225 ezer forint szállásra, 75 ezer forint pedig szabadidős tevékenységre folyósítható maximálisan, kedvezményes, 35,7 százalékos adózással. Ezzel a kerettel akár egyben is meglephető a dolgozó év végén, feltéve, hogy az adott adóévben nem kapta már ezt meg – akár másik munkáltatótól.

Bérletpénz
Kiadható előre, éves bérlet formájában. Melyik dolgozó ne örülne annak, ha a 2014-es éve úgy kezdődne, hogy a tömegközlekedés miatt már nem kell aggódnia?

Sport és kulturális belépő
évente adómentesen 50 ezer forint költhető egy dolgozóra sport- vagy kulturális eseményre szóló belépő/bérlet formájában. Ezt utólag, év végén is meg lehet tenni, egyben is kiutalható az összeg, tehát ha év közben nem történt ilyen juttatás, szabad a pálya!

Ajándékutalvány
Erre a célra az éves keret legfeljebb háromszor a minimálbér tíz százaléka lehet, vagyis 3*9800 forintnyi. Ennél többet is lehet adni, de ekkor figyeljünk arra, hogy élelmiszer vásárlására ne legyen alkalmas az utalvány, mert akkor már bérként kell elszámolni majdnem 100 százalékos adóteherrel megspékelve.

Erzsébet-utalvány
A dolgozók körében ez a legnépszerűbb eleme a cafeteria-rendszernek, hiszen a magyar ember fizetése jelentős részét élelmiszer-vásárlásra költi el. Ebből havi nyolcezer forintot lehet kiadni kedvezményes, 35,7 százalékos adózással, és ha ezt nem tettük meg év közben, lehetőség van év végén egyben is kiutalni (és a nyilvántartásban havi szintre leosztva rögzíteni).

Jól látszik, hogy a cafeteria remekül alkalmazható az év végi bónuszok kedvezményes adózású juttatásaként. Arra azonban mindenképpen figyelni kell, hogy ha valaki év közben létesített munkaviszonyt, annak a kedvezményes adózású keretből csak az időarányosan, ledolgozott munkanapra kiszámított, csökkentett rész adható ki.