loader image

Kíváncsi vagy, mit csinálnak másképp a sikeres emberek?

Sokan sokféleképpen definiálnák a sikert és sokszor sokféle út vezet felé. De beszéljünk bármilyen sikerről, az alábbi 8 pont betartása segít eljutni hozzá.

1. Nem ragadnak le a hibáiknál

Csak az hibázik, aki dolgozik – tartja a mondás, és milyen igaz. A hiba mindenkivel előfordul, de nem mindegy, hogyan reagálunk rá. Az a jó, ha kielemezzük, tanulunk belőle, és utána továbblépünk rajta. Ha viszont ezt nem tudjuk megtenni, akkor a következő hasonló feladatnál is eszünkbe jut majd, hogy korábban elrontottuk, ami az első lépés az újabb kudarc felé.

2. Kerülik a negatív embereket

Mindenki ismeri azt az embertípust, akinek mindig mindennel csak baja van, kesergésből Nobel-díjat, panaszkodásból Oscar-díjat kaphatna. Nos, a sikeres emberek nagy ívben kerülik az ilyen társaságot, vagy ha valamiért ezt nem tudják megtenni (mert éppen az egyik munkatársuk ilyen), akkor a szükségszerűre minimalizálják a velük való kommunikációt.

3. Hisznek magukban

Ez az alapja mindennek. Ha te sem hiszel saját magadban, kinek kellene hinnie benned? Amikor cselekedni kell, akkor mindig magunknak kell megtenni a fontos lépéseket, más nem fogja helyettünk. De általában aki keményen dolgozik, annak van is miért hinnie önmagában.

4. Nem pazarolják az időt haragtartásra

A konfliktusok velejárói az életünknek, szakmai berkekben pedig egyenesen elkerülhetetlenek, hiszen ott nemcsak vélemények, hanem sokszor érdekek is ütközhetnek. A sikeres emberek tudják, hogy egy-egy ilyen helyzetben nem vehetik át a gyeplőt a személyes indulataik, ezért minél hamarabb megpróbálják elengedni a konfliktusokból adódó belső feszültséget. Felesleges az időt és az energiát értelmetlen haragtartásra pocsékolni.

5. Szakítanak az önsajnálattal

Hajlamos az ember úgy érezni, hogy el van átkozva, az egész világ ellene dolgozik és úgy általában neki a legrosszabb a helyzete. Hajlamos, de nem a sikeres ember. Ők nem panaszkodnak, ha túlórázni kell, nem panaszkodnak ha váratlan nehézségbe ütköznek, mert tudják, hogy csak a teljesítmény és az eredmény számít, önsajnálatból pedig még egy vár sem épült fel.

6. Tudnak lazítani

A jó teljesítmény alapja a kiegyensúlyozott életmód, amibe a pihenés, szórakozás éppúgy beletartozik, mint a munka. Csak akkor lehet lemeríteni egy akkumulátort, ha előtte feltöltjük, a sikeres emberek pedig tisztában vannak azzal, hogy nekik mire van szükségük a feltöltődéshez. Vannak hobbijaik, vannak munkán kívüli céljaik, tudnak és akarnak is lazítani.

7. Nem elégszenek meg az átlagossal

Minden sikeres ember látja, hogy mi az elégséges szint, amivel könnyedén meg lehetne úszni egy-egy feladatot, de ők ezzel nem érik be. Belső késztetésük van arra, hogy mindig jobbat és jobbat csináljanak, és végül ez az üzemanyag hajtja őket a sikerig.

8. Bocsánatkérés nélkül is megbocsájtanak

Van az az ovikban népszerű mondóka, hogy „okos enged, szamár szenved”. A sikeres emberek nem akarnak szamarak lenni, ezért még ha esetleg meg is bántották vagy sértették őket, akkor sem várnak a bocsánatkérésre. Inkább engednek, és már előre megbocsájtanak, mert ezzel a saját lelküket sem mérgezik tovább.