loader image

Kilépő interjú – hogy micsoda?!

Az, hogy állásinterjú előzi meg a munkába állásunkat, olyan természetes, minthogy felkel a Nap. A legújabb trendek szerint azonban a kilépő interjú fogalmával is meg ismerkedniük a munkavállalóknak, amire a felmondásuk után kerülhet sor. Leírtunk mindent, amit tudni érdemes róla.

Egyre több cég alkalmazza a kilépő interjút azoknál az alkalmazottainál, akik önszántukból állnak tovább, azaz felmondanak – leggyakrabban – egy másik munkalehetőség kedvéért. Ez egy alapvetően pozitív lépés a cégek részéről, hiszen a kilépő interjún jellemzően arra kíváncsiak, hogy milyen okok vezettek a munkavállalójuk döntéséhez, miszerint távozik. Ezzel a rendszerükben rejlő hibákat keresik, ami mindig az első lépés a fejlődés útján. Ha a cégünk kilépő interjút kér tőlünk, akkor valószínűleg fontosak neki a munkavállalói, szeretné az általunk elmondottak alapján javítani a munkakörülményeket és/vagy feltételeket, hogy jobb eséllyel tarthassa meg a többi alkalmazottját.

Válaszoljunk őszintén a kérdésekre

A kilépő interjú csak akkor lehet hatékony, ha mi távozó munkavállalóként őszintén beszélünk azokról a problémákról, amelyek a távozás felé billentették a mérleg nyelvét nálunk. Ebben a szituációban elmondhatunk olyan dolgokat is, amelyeket munkavállalóként nem tehettünk meg, hiszen már nincsen valódi veszítenivalónk, már felmondtunk.

Azért fontos az őszinteség, mert olyan hibákra is felhívhatjuk egy vezető figyelmét, ami neki fel sem tűnt – és pont erre kíváncsi. Például elmondhatjuk, ha a felvételi beszélgetés során teljesen más kép alakult ki bennünk a cégről vagy a feladatkörről. Arról is beszélhetőnk, ha valamilyen személyes konfliktus mérgezte meg számunkra a munkahelyi légkört, hiszen ezekből is sokat tanulhat egy a fejlődés mellett ténylegesen elkötelezett vezető.

Vegyük komolyan a feladatot

Előfordulhat, hogy valaki úgy gondolja, már megvan a következő munkahelye, és őt hidegen hagyja, mi lesz a volt munkáltatójával. Ez nem előremutató hozzáállás, hiszen negatív bizonyítványt állít ki rólunk. Ha egy kicsit magunkénak éreztük a munkánkat, akkor valamilyen szinten igenis fontos, hogy az adott cég sikeres legyen a távozásunk után is. Itt a lehetőség, hogy hozzájáruljunk ehhez a korrekt véleményünk elmondásával. Arra is gondolhatunk, hogy ha ott marad egy-két jó ismerősünk, netán barátunk a cégnél, az ő mindennapjaikat is jobbá tehetjük azzal, ha a vezetőség az általunk elmondottak alapján megkísérel kijavítani egy hibát a rendszerben.

A személyeskedésnek itt helyen nincsen

Fontos szem előtt tartanunk, hogy bár a munkaviszonyunk az adott céggel hamarosan véget ér, de azt nem tudhatjuk, hogy a jövőben milyen szakmai, emberi kapcsolatok vezethetnek vissza ehhez a munkaadónkhoz. Tartózkodjunk tehát a személyeskedéstől, véleményünket diplomatikusan, a tényekre alapozva fogalmazzuk meg. Személyeskedésnek, bosszúállásnak, visszavágásnak ilyenkor helye nincs. Ha megtisztelnek minket a kérdéssel, korrektül válaszoljunk.