loader image

Forradalmi újítás a toborzásban: próbanappal felérő tesztrendszer

Időt, energiát és pénzt fektetnek a munkáltatók abba, hogy megtalálják a megfelelő szakembert, de sokszor megesik, hogy két alkalmasnak tűnő jelölt közül a rosszat választják ki. Erre a problémára kínál megoldást a HSA a Prémium szolgáltatásában alkalmazott exkluzív tesztrendszerrel. Előre megmondják azt, ami az állásinterjúkon nem, csak a gyakorlatban derülhetne ki a leendő munkavállalókról.

Adva van egy több száz munkavállalót foglalkoztató vállalat, amely magas vezetői pozícióba keres új menedzser kollégát. Hosszadalmas és alapos, többkörös kiválasztási folyamat eredményeképpen két teljesen alkalmasnak tűnő jelölt marad a végére. Hasonló munkatapasztalat és bérigény, a munkáltató szempontjából majdhogynem, mint két tojás.

Lehetne választani közöttük személyes benyomás, kezdeti szimpátia alapján, de hogy ez hosszabb távon mennyire eredményes, arról csak egy költői kérdés: hány jól sikerült első randiból lesz boldog házasság? Na ugye… Nem csodálkozunk, hogy az említett cég ennél objektívabb és megbízhatóbb értékítélet alapján akar dönteni arról, hogy ki lássa el az egyik legfontosabb feladatkörét. Itt jön be a képbe a HSA Prémium szolgáltatása, a speciális munkavállalói tesztelés.

„A két jelölt közül az állásinterjúk alapján mindkettő megfelelt a megbízónk számára, és hangsúlyozom, hogy mindketten jó választásnak tűntek. Mégis dönteni kellett az egyik vagy a másik mellett, és ezt az általunk javasolt tesztrendszer hatékony döntéstámogató eredményének köszönhetően tudták megtenni” – idézte fel a megtörtént esetet a HSA munkaerő-közvetítési vezetője, Vitos Albert.

„Az egyik jelölt teszteredményeiből arra a következtetésre jutottunk, hogy könnyelműen hozhat olyan döntéseket, amelyek a cég számára nem lennének pozitívak, sőt maga is megbánhatja azokat utólag. Minderre a teszt eredményétől függetlenül, a közben tanúsított viselkedésével is ráerősített, hiszen egymás után többször is megoldotta ugyanazt a feladatsort, remélve a jobb értékelést” – tette hozzá a toborzási specialista.

Végül a HSA által megvásárolt, külföldön sikerrel alkalmazott, ám a magyarországi piacon exkluzívnak számító tesztrendszernek köszönhetően a cég megnyugtató döntésre jutott, hogy a két jelölt közül melyiküket alkalmazza. De mitől forradalmian új ez a tesztrendszer? Hiszen számos hagyományos munkavállalói tesztelés létezik…

„A legnagyobb különbség, hogy az általunk alkalmazott tesztrendszerben nem munkavállalói bemondás alapján történik a válaszadás, amit lehet akár manipulálni is, ha valaki kiismeri a lényegét. Egy speciális feladatsorral a jelöltek munkavégzés alatt mutatott magatartását vizsgáljuk. Olyan valós képet kapunk róluk, mintha behívnánk őket próbanapra. Megismerjük a sajátságos viselkedésüket, ami nagy valószínűséggel a munkahelyen is jellemzi őket” – árulta el Vitos Albert.

Mérni tudják, hogy a munkavállaló milyen viselkedést tanúsít a nyomás alatti munkavégzés esetén. Nemcsak magasan kvalifikált munkaerőre alkalmazható a tesztrendszer, betanított munkások is ki tudják tölteni, akikről egyértelműen eldönthető, hogy alkalmasak-e a monoton munkafolyamatokra. Megállapítják, hogy érdemes-e türelmesnek lenni a dolgozóval, mert hosszútávon hasznos munkaerővé válik viszonylag lassabb betanulás után. Vagy éppen ellenkezőleg: gyorsan felveszi a fonalat, de hamar kiég.

„Előre meg tudjuk állapítani, hogy a jelölt illeszkedni fog-e abba a csapatba, amelybe be akarják illeszteni. Ez óriási érték, hiszen egy cég rengeteg időt, energiát és akár pénzt is belefektet a megfelelő szakember megtalálásába, de ha mindössze néhány hónap után kiderül, hogy mellé lőtt, akkor ez mind kárba veszik. Mi ezt a kockázatot minimálisra csökkentjük” – jelentette ki Vitos Albert a HSA Prémium szolgáltatásáról.